Spojí sa západná Ukrajina s Poľskom a vznikne Veľké Poľsko?

28.05.2022 18:47

Volodymyr Zelenskyj by sa tak stal súčasťou EÚ a automaticky by potom bola časť Ukrajiny aj v NATO. Veď keď si Rusko vzalo naspäť Krym, tak si môže aj Poľsko vziať to, čo mu v stredoveku patrilo.

Ambície Waršavy vrátiť Poľsku zašlú slávu jeho stredovekej veľkosti sa nikdy nevytratili a teraz nastáva priaznivá doba ich zrealizovať. Zelenskyj už naznačil, že by nič proti tomu nenamietal.

Západné médiá k tomu mlčia a takisto aj západní politici. Lepšie povedané zamlčiavajú tieto snahy Waršavy.

Ak by to bol niekto už v marci a či v apríli vyslovil, tak by to vyznelo ako ničím neopodstatnená špekulácia. Ale už začiatkom mája to vyzeralo celkom inakšie. Vtedy Poľsko už otvorene začalo prejavovať svoje úmysly a plány, že sa chce rozšíriť smerom na východ.

Poľský prezident vtedy o.i. veľavýznamne povedal:

„V budúcnosti už nebudú medzi našimi krajinami, Ukrajinou a Poľskom, viac žiadne hranice. Potom budeme žiť spoločne v jednej zemi a vybudujeme si spoločné šťastie a spoločnú silu. Tá nám umožní ubrániť sa pred každým ohrozením a odvrátiť každé nebezpečie.“

Netrvalo dlho a čoskoro sa malo naplno prejaviť, čo prezident Duda svojimi slovami na začiatku mája skutočne myslel.

23. mája pri svojej návšteve v Kyjeve bola jeho reč v ukrajinskom Parlamente viackrát prerušená búrlivým potleskom poslancov a potom krátko po nej vyhlásil ukrajinský prezident Zelenskyj, že už čoskoro predloží Parlamentu Ukrajiny návrh zákona, ktorý zaručí poľským občanom mimoriadne práva (ktoré ale bližšie nešpecifikoval – možno sa však domnievať, že budú takmer vo všetkom rovnoprávni s Ukrajincami). Tým potom budú fakticky zrušené aj poľsko-ukrajinské hranice.

Ani o tomto západná tlač neprehovorila ani slovo a žiadny západný politik to nekomentoval.