Spoja sa India a Čína práve teraz proti Západu?

28.03.2022 23:03

India a Čína boli v minulosti, a dokonca aj v  nedávnej minulosti, navzájom znepriatelené krajiny a až dosiaľ nebolo jasné, ktorým smerom sa bude orientovať India v súčasnosti v extrémne zosilnenom  konflikte Západ versus Východ. Ako sa však prekvapujúco ukazuje, tak sa odrazu rysuje nový scenár ich vzťahov – India a Čína sa zbližujú.

India má už dávno dobré vzťahy k Rusku, a to sa traduje už z časov Sovietskeho Zväzu, pritom sa ale usilovala aj o dobré vzťahy so Západom.

Nedávne neohlásené stretnutie ministrov zahraničia Číny a Indie napovedalo veľa o tom, že  India by sa mohla s konečnou platnosťou rozhodnúť pre Východ, a tým pre Čínu a nie pre USA.

25. marca  prišiel do hlavného mesta Indie čínsky minister zahraničia Wang Yi, kde sa stretol s indickým ministrom zahraničia Subramaniamom Jaišankarom. O stretnutí bola informovaná len Moskva.

Po jeho ukončení indický minister povedal:

„Mali sme výbornú príležitosť vymeniť si názory na dôležité medzinárodné témy ako situácia na Ukrajine a v Afganistane. Okrem toho sme hovorili aj o dôležitých aspektoch našich bilaterálnych vzťahoch.“

Význam Indie vo svetovej politike dokazuje aj to, že v ostatných týždňoch prišli do hlavného mesta Indie viacerí prezidenti a vysokí predstavitelia štátov Západu, aby sa stretli s premiérom Narendra Modim, iní s ním zas telefonovali, aby ho žiadali pripojiť sa do západnej protiruskej aliancie a aby tak podporil sankcie proti Rusku.

Nemali však najmenší úspech. India si dobre uvedomuje kam patrí a s kým chce spolupracovať na svojej budúcnosti.

Na záver indicko-čínskeho stretnutia uistil čínsky minister svojho kolegu, že Peking nechce v žiadnom prípade budovať unipolárnu Áziu a že plne rešpektuje tradičnú pozíciu Indie v tomto regióne.

Hneď na druhý deň v čínskych médiách sa objavili veľmi pozitívne informácie o nevyhnutnosti urýchlene systematicky budovať dobré vzťahy s Indiou:

“India nie je sama  vo svojej snahe vybudovať silné vzťahy s Ruskom a môže spoločne s Čínou zohrať konštruktívnu rolu pri riešení ukrajinskej krízy. Obe krajiny, India i Čína vnímajú pokusy Západu o izoláciu Ruska ako ohrozenie regionálneho i globálneho poriadku. India je pod veľkým tlakom  Západu, ktorý ju chce prinútiť, aby sa postavila proti Moskve. Ale India má svoju politiku a chce, aby Rusko ostalo silné – pritom v tomto smere sleduje aj vlastné záujmy.“

Gušan Sachdeva, riaditeľ indického Centra pre európske štúdiá:

„Posledná návšteva čínskeho ministra len dokazuje, že svetová politika bude v budúcich rokoch vyzerať celkom inakšie ako dosiaľ.“