Spiegel kritizuje Ficovu vládu: Slovenský parlament schválil kontroverznú reformu súdnictva

11.02.2024 22:11

Na návrh a odporúčanie vlády v Bratislave Slovenský parlament schválil kontroverznú reformu súdnictva hlasmi trojkoalície ľavicového nacionalistického premiéra Roberta Fica.

 

Opozícia hlasovanie bojkotovala a vyhlásila, že to celé nie je nič iné ako  „promafiánsky balík“ a kritiku voči reforme vyjadrila aj EÚ.

 

Opozičné strany  už od decembra organizovali masové demonštrácie proti reforme.

 

Reforma poskytuje viac pokút a alternatívnych trestov, ako sú náramky na členky namiesto väzenia za kriminalitu. Kým vládne strany tvrdili, že chcú zosúladiť mimoriadne vysoké tresty odňatia slobody na Slovensku s normami EÚ, tak opozičné strany označili ich plány za „promafiánsky balíček“ a vyjadrili sa k tomu:

 

Skutočným cieľom reformy podľa opozície bolo potlačiť korupčné kauzy z predchádzajúcich období vo vláde a Ficovej strane Smer tak umožniť tieto kauzy pozametať pod koberec. Kritiku vyjadrila aj Európska komisia a Európsky parlament.

 

Jedným z najkontroverznejších aspektov reformy je zrušenie špeciálnej prokuratúry zodpovednej za organizovaný zločin a politické zločiny, pretože vraj bola „politicky zneužitá“.

 

Protificovská koalícia, ktorá vyhrala voľby proti dlhoročnému šéfovi vlády v roku 2020, využila kontroverzné zmeny v zákone na to, aby toto stíhanie podriadila expolitikovi Danielovi Lipšicovi, ktorý pochádzal z jej radov. To je verzia súčasnej vlády v Bratislave.

 

Ficova strana Smer sa vtedy sťažovala, že špeciálna prokuratúra sa využíva na boj proti politickým oponentom. Pozorovatelia teraz videli paralely so súdnou politikou bývalej vlády PiS v Poľsku, ktorá bola tiež obvinená zo zneužitia protikorupčného úradu.

 

Fico po volebnom víťazstve na jeseň 2023 ohlásil nielen odvolanie kontroverzného Lipšica, ale aj zrušenie celej špeciálnej prokuratúry, ktorá existovala od roku 2004. Tú Lipšic a podobne zmýšľajúci prokurátori, ako tvrdí Smer, nenapraviteľne „spolitizovali“.