Špeciálne obranné bunky v našom organizme sú inteligentnejšie ako počítač

24.08.2022 23:10

Tvrdí to americký biológ Wendell Lim. Je profesorom v Department of Cellular and Molecular Pharmacology na University of California San Francisco. Pracuje na špeciálnom modifikovaní T-buniek a urobiť tak z nich efektívne terapeutiká proti rakovine.

Lim je priekopníkom syntetickej biológie. Robí dlhodobé výskumy s T-bunkami a objavuje,  ako ich možno využiť na terapeutické účely pri rakovine.

Modifikované T-bunky sa nazývajú Car-T-bunky ( Chimeric Antigen Receptor). Chimerický antigénový receptor je synteticky zložený z jednotlivých častí, ktoré predtým nepatrili spolu.

V tajomstve zloženia spočíva ich nová vlastnosť, ktorá sa prejaví ale až vtedy, keď vytvárajú spolu nový celok, ktorým je Car-T-bunka, a touto novou vlastnosťou je schopnosť rozoznávať rakovinové bunky od nerakovinových buniek.     

T-lymfocyty – alebo skrátene T-bunky - tvoria špecifickú skupinu bielych krviniek, ktorá je súčasťou imunitného systému. 

T-bunky (spolu s B-lymfocytmi) predstavujú získanú, tzv. adaptívnu imunitnú odpoveď imunitného systému na útok patogénnych vírov, ktoré vnikli do organizmu a ohrozujú ho.

Profesor Lim a jeho tím v súčasnosti pracujú na tom, aby T-bunky nadobudli nové dodatočné schopnosti, ktoré im umožnia pracovať tak presne a tak rýchlo, že budú efektívnejšie ako najrýchlejší a najinteligentnejší počítač.

Biológovia v jeho tíme pracujú na konštrukcii organických spínacích obvodov, ktoré budú riadiť reakcie buniek a zabudujú  do Car-T-buniek syntetický Notch-receptor. Zjednodušene vyjadrené možno povedať, že Notch umožňuje rýchlu komunikáciu od bunky k bunke,  a tak dostanú terapeuticky zamerané bunky informácie o prostredí, v ktorom majú začať so svojou účinnou terapiou.

Pri experimentoch s myšami už bolo dokázané, že Car-T-bunky, boli schopné preniknúť do blízkosti mozgového tumoru a vyvolali v ňom pozitívnu reakciu. Ale ako povedal   Lim, tak to ešte potrvá istý čas, kým bude možné touto metódou dosahovať vyliečenie rôznych druhov rakoviny.