SPD Juso-šéf Kevin Kühnert chce zrušiť Bundeswehr. Vylúčia ho z SPD?

20.05.2019 23:30

Niečo také tu ešte nebolo. Niečo také ešte nevyriekol žiadny nemecký politik. Ani len legendárny Willy Brandt SPD, nositeľ Nobelovej ceny za mier, ktorý ako kancelár bol prvým politikom Západného Nemecka, ktorý prelomil ľady medzi Bonnom a Moskvou. Jeho politickí odporcovia z CDU ho preto obviňovali, že je zradcom a tajným komunistom a spojencom Ruska.

Kühnert povedal, že nemecká armáda dnes nemusí chrániť svoj štát pred vonkajšími nepriateľmi a preto je v podstate nepotrebná. Zároveň by tak bola cesta voľná aj k odzbrojeniu.  

Takáto požiadavka je zároveň aj Kühnertove odmietanie záväzku Nemecka, na čom sa dohodli v roku 2002 NATO partneri, že budú dávať na obranu dve percentá z HDP. Pre Nemecko to znamená tento rok 47,3 miliard eur.

Ak to pôjde podľa šéfa Juso,  Kühnerta, tak by čoskoro mohli byť tieto obrovské sumy použité na niečo oveľa rozumnejšie a dôležitejšie, ako sú zbrane na zabíjanie ľudí.

Kühnert má však už veľa nepriateľov aj vo vlastných radoch a množia sa hlasy, aby bol z SPD vylúčený.

V západnom systéme, ktorý sa označuje ako demokracia, je extrémne nebezpečné, ak je niekto proti vojnám, vraždeniu a proti neľudským metódam globálneho kapitalizmu a ak je patriotom.