SPD a CDU-CSU sa odrazu ohadzujú špinou, ktorá ale už dávno existuje a jej len pribúda

13.03.2021 23:47

V  priebehu niekoľkých dní vystúpili („nedobrovoľne“) traja poslanci Bundestagu z CDU-CSU po tom ako boli obvinení z obrovskej korupcie.

SPD odrazu vyčíta CDU-CSU, že nejde len o tých troch, ale že je to veľký štrukturálny problém strany. Inakšie povedané, že v CDU-CSU korupcia prekvitá už dávno a že treba vychádzať z toho, že koruptní sú aj ďalší jej poslanci, a to nielen v Bundestagu, ale aj v krajinských parlamentoch. Je to však len pokrytectvo, lebo prečo to SPD neodhalila už pred rokmi, ale až teraz, keď naplno prepukol korupčný škandál v CDU-CSU a bol zmedializovaný.

Blížia sa však parlamentné voľby a tak SPD využíva prepuknutie veľkej korupčnej rúškovej a lobistickej aféry v CDU-CSU a verejne atakuje svojho koaličného partnera, dúfajúc, že tak vylepší situáciu svojho kandidáta na kancelára Olafa Scholza.

SPD teraz dokonca verejne tvrdí, že korupcia CDU-CSU má svoj dobre vypracovaný systém. To je samozrejme extrémne obvinenie. A konzekvenciou by potom malo byť, že SPD okamžite vystúpi z koalície s koruptným partnerom.

Nič také sa však neplánuje, a to napriek tomu, že SPD šéf Norbert Walter Borjans ku korupcii koaličného partnera vyhlásil:

„V radoch CDU-CSU možno opakovane pozorovať princíp, že jedna ruka myje druhú, pričom umývacím prostriedkom sú peniaze a tie istí členovia týchto strán mimoriadne obľubujú. Predsedovia CDU a CSU Armin Laschet a Markus Söder musia teraz  vyhlásiť, že zmenia štruktúry v rámci svojich strán, ktoré korupciu umožňujú, a musia to aj konzekventne zrealizovať .“

CDU-CSU odmieta obvinenia SPD a generálny tajomník CDU Paul Ziemiak sa k tomu vyjadril v tom zmysle, že SPD túto citlivú záležitosť zneužíva na volebný boj a uráža tisícky bezúhonných členov CDU.

Generálny tajomník CSU Markus Blume bol podstatne výraznejší a zasadil SPD veľmi tvrdý úder a pripomenul Borjansovi, že či už zabudol na to, že SPD poslanec Bundestagu Markus Held bude mať súd kvôli sprenevere, podvodu a podplácaniu a že doteraz sa svojho poslaneckého mandátu nevzdal a je aj naďalej v SPD. Pripomenul aj dubióznu rolu Olafa Scholza v obrovskom škandále Wirecard a zbabelosť SPD, lebo sa nedokáže dištancovať od exkancelára Gerharda Schrödera, ktorý pracuje ako „ruský žoldnier“ pre autokratický režim Putina.

Held vyzval šéfov SPD Borjansa a Saskiu Esken, aby začali upratovať najprv pred vlastným prahom.

Niečo také povojnová história nemeckej politky dosiaľ nepoznala, aby sa koaliční partneri verejne navzájom obviňovali z korupcie. Teraz tlak verejnosti a dokonca aj niektorých mainstreamových médií na vládne strany už priniesol prvé ovocie.

Predstavitelia frakcií CDU a CSU v Bundestagu vyzvali všetkých svojich poslancov, aby  podpísali a odovzdali prehlásenie, že v súvislosti s korona pandémiou neurobili absolútne nič, z čoho by mali neoprávnený finančný prospech.