Spánok a sen

25.08.2014 11:58

Spánok nie je zbytočným plytvaním času, ako sú presvedčení niektorí ľudia. Kedysi sa myslelo, že počas spánku sú všetky telesné funkcie obmedzené na minimum. Dnes však vieme, že v jeho priebehu odbieha v organizme množstvo intenzívnych aktivít psychického i fyzického charakteru. Počas spánku prebieha aj vyhodnocovanie a nové usporadúvanie mentálnych obsahov, ktoré sú odrazom zážitkov a skúseností prežitého dňa.

Práve z nich veľmi často vznikajú naše sny a nejeden z nich má pre náš život veľký symbolický zmysel, ktorý, ak dokážeme pochopiť, tak nám môže pomôcť vyriešiť nejakú ťažkú životnú situáciu, v ktorej sa nachádzame, alebo ktorá nás očakáva. Zo snov pochádzajú aj dôležité intuitívne vnuknutia.

Každý intenzívny a pokojný spánok v noci potom v priebehu dňa spravidla zvýši kvalitu nášho výkonu. Veľké osobnosti ako Thomas Alva Edison a Winston Churchill, patrili k ľuďom, ktorí v noci spávali pomerne krátko, ale cez deň si pravidelne polhodinku zdriemli.

V dnešnej dobe trpí veľa ľudí na nepokojný nervózny spánok, prerušovaný častým budením sa. To je nepríjemné a zaťažujúce tak pre psychu, ako aj pre telo, lebo nenastáva dobrá a dostatočná regenerácia energií organizmu. 

Ak sa to stane trvalým stavom, tak je veľmi dôležité buď zmeniť životnú situáciu, v ktorej sa nachádzame, alebo celkový postoj k životu, lebo je niečo, čo nás psychicky ťaha dole a vnútorne trvale zaťažuje. Preto napokon môže prísť k telesným, ale aj psychickým ochoreniam

Vo fázach prerušenia nášho spánku nám obyčajne víria hlavou myšlienky, ktoré vychádzajú z najhlbšich vrstiev našej psychy, kde sa ukrývajú zatlačené a nespracované problémy a konflikty, ktoré v nás hlodajú a nás preto budia a nenechajú nerušene spať.

Tieto nočne myšlienkové útržky sa do rána obyčajne vytratia z vedomia a rozplynú, preto je dôležite si ich zapamätať a v noci si ich heslovite zapísať. Nasledujúci deň je ich potom možné si plne uvedomiť a zanalyzovať.

Neexistuje nijaká kultúra, kde by sny neslúžili aj ako zdroj pre religiózne a svetské proroctvá. Všetky kultúry od tisícročí si uvedomovali ich veľký význam a vykladači snov boli veľmi vyhladávaní. Aj veľkí moderní psychológovia ako napríklad Sigmund Freud a K.G. Jung sa svetu snov venovali vedecky.