Španielsko sa stalo aj podľa IOM novým hlavným cieľom afrických migrantov

28.07.2018 23:37

Podľa správy Medzinárodnej Organizácie pre Migráciu IOM sa Španielsko pre migrantov už stalo novou hlavnou cieľovou destináciou. Do polovice júla prišlo do krajiny cez západné Stredozemné more okolo 20 000 migrantov. Neoficiálne čísla hovoria až o 50 000 migrantoch.

V každom prípade prišlo tento rok do Španielska viac migrantov ako do Talianska a Grécka.

Renomované španielske noviny El Mundo píšu, že Španielsko musí v najbližších týždňoch počítať s veľkou migračnou vlnou, minimálne 50 000 migrantov, ktorí už sú na pobreží Maroka a na člnoch sa preplavia na španielske južné pobrežie.

Takmer všetci títo africkí migranti prichádzaju a budú prichádzať na brehy Andalúzie, ktorá ale vôbec nie je pripravená na zvládnutie takého obrovského množstva migrantov. Ide o jednu z najchudobnejších španielskych provincií, kde má obrovské ťažkosti prežiť aj domáce obyvateľsto, lebo je tam veľká nezamestnanosť.

Napriek tomu Madrid signalizoval ochotu prijímať aj ďalšie masy migrantov z Afriky. Pritom andalúzska Organizácie pre ľudské práva APDHA už dávno kritizuje úbohé a nedôstojné pomery vo všetkých utečeneckých táboroch v Andalúzii a žaluje, že pre nových migrantov nie sú vybudované žiadne nové tábory a budú musieť byť rozdelovaní len na tie, ktoré sú už teraz na prasknutie plné.