Španielska vláda utrpela porážku: Najvyšší súd vyhlásil lockdown za protiústavný

30.10.2021 23:05

Španielsky Najvyšší súd rozhodol, že korona lockdown, ktorý socialistická vláda v Madride vyhlásila od 14. marca do 21.júna 2020 bol protiústavny.

Súd zároveň odsúdil vládu na vrátenie sumy 115 miliónov eur, získanú od občanov, ktorí boli pokutovaní, lebo sa dopustili priestupkov voči pravidlám vyhláseným v súvislosti s lockdownom.

Najvyšší súd odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že vláda veľkou mierou prekročila svoje právomoci a hrubo narušila základné práva občanov na slobodu pohybu. Súd vláde vyčítal, že de facto zatvorila do domáceho väzenia takmer všetkych občanov  Španielska.

Teraz môže každý občan, ktorý musel zaplatiť pokutu, podať návrh na vrátenie tejto sumy. Príslušné úrady teraz počítajú s obrovskou záplavou takýchto návrhov a s niekoľko desaťtisíc pracovnými hodinami, ktoré budú musieť vynaložiť na ich spracovanie a vybavenie.

Už len dodám, že Najvyšší súd v Madride sa k tomuto kroku rozhodol takpovediac z donútenia, a síce v dôsledku množstva žalôb voči štátu od stoviek právnikov  a tisícov občanov, ktorými bol doslova bombardovaný.