Som kapitán ochrany hraníc pred utečencami, ktorý plní želanie občanov EÚ

06.01.2018 21:54

Táto  nekompromisná veta zaznela včera v Nemecku, nie však v Berlíne, ale v spolkovej krajine, ktorá si dala meno – aby zdôraznila, že je v mnohom iná ako zvyšok Nemecka – Freistaat Bayern.

Vyslovil ju muž, ktorého predsedníctvo CSU – k veľkej nevôli Merkel a SPD -  pozvalo na svoju klauzúru do kláštora Seeon, ktorý leží v čarovnom prostredí na ostrove v bavorskom Chiemgau.

Týmto mužom môže byť a aj je len Viktor Orbán.  Horst Seehofer ho nazýva svojím dobrým priateľom a pri stretnutí sa obaja srdečne vyobjímali, čo je u zdržanlivého šéfa CSU len zriedkavé.

Orbán pri svojej reči zdôraznil, že utečenecká kríza sa stala problémom európskej demokracie.

Pripomenul, že on so svojou vlastnou utečeneckou politikou je niečo podobné ako ľudový tribún, ktorý robí to, čo si praje veľká väčšina európskeho ľudu.

Zdôraznil pred prítomnou elitou CSU, že európsky ľud chce, aby sa tí, ktorí nemajú nijaké právo žiť v Európe vrátili do svojich krajín a že tento ľud chce, aby sa jeho hranice príkladne strážili a aby mohol žiť v bezpečnosti a bez ohrozovania teroristami.

Orbán už pred rokom v Bavorsku vyslovil vetu, ktorá Merkel a jej blízkým musela trhať uši a znieť ako hrozba a či vyhrážka:

Maďarsko a CSU sú jedinými skutočnými „Waffenbrüder“ in EÚ“ – bratmi v zbrani v EÚ.

Dnes trhá uši a nervy promerkelovcom a proschulzovcom ale veľmi aj to, čo v Seeone včera povedal memecký minister dopravy Dobrindt, CSU:

„Vieme dobre, že Maďarsko zachováva pri kontrole hraníc všetky demokratické pravidlá a princípy (určite by bol najradšej dodal, že Nemecko tak nerobí). Okrem toho zastáva Maďarsko tú istú pozície ako aj Nemecko, a to je názor, že sa bude podielať na územiach, odkiaľ pochádzajú migranti a kde sú už zabezpečené mierové podmienky, na obnove zničených objektov a na humanitárnej pomoci.“

Seehofer podporil Orbánovu požiadavku, aby sa k Maďarsku pristupovalo s rešpektom, čím nepriamo kritizoval Berlín i Brusel.

Jasne a provokačne ukázal, že sú spolu s Viktorom, ako hovoria Nemci v takých prípadoch, ein Herz und eine Seele.

SPD v osobe Martina Schulza vehementne kritizuje dnešné priateľsky dôverné rozhovory CSU s Viktorom Orbánom.

Merkel musí k tomu, čo CSU „vyvádza“ v Seeone mlčať, aj keď ju ide z toho prasknúť od „spravodlivého“ hnevu. Veď bude v nedeľu spoločne s Horstom Seehoferom viesť s M. Schulzom sondovacie rozhovory týkajúce sa – ak dopadnú pozitívne – neskorších koaličných rokovaní o budúcej vláde.

Bude ale aj v nedeľu len mlčať (zaťato mlčí aj teraz, v týchto týždňoch, hoci by sa mala verejne k všeličomu vyjadriť), keď si za zatvorenými dverami pred ňou Schulz a Seehofer poriadne skočia do vlasov?

Všetko nasvedčuje tomu, že Seehofer vnútorne neveľmi chce koalíciu s SPD a aj tým, že pozval práve teraz Orbána, to zjavne signalizuje.

CSU sa dostalo veľkej kritiky aj od Zelených, keď o.i. ich reprezentant von Notz povedal, že je zarážajúce, že na svoju klauzúru pozvali muža, ktorý nedodržiava demokratické pravidlá.

Ešte tvrdšiu kritiku vyjadrila Ľavica ústami Jana Korteho, ktorý vyhlásil, že pozvaním Orbána dala CSU najavo, že sympatizuje s AfD a že keď pozvala maďarského premiéra, tak si može hneď prizvať aj  šéfa AfD, Alexandra Gaulanda.

Len pripomeniem, že Gauland bol 40 rokov!!! členom CDU, ale napokon zhnusený metódami a praktikami strany za vlády Merkel, z nej v roku 2013 vystúpil!!!