SOHO-2875 - objavila sa veľmi podivná kométa v blízkosti Slnka

26.02.2015 12:05


Pred niekoľkými dňami bola objavená v blízkosti Slnka zvláštna kométa, ktorá budí veľkú pozornosť a údiv astrofyzikov. Sú veľmi prekvapení faktom, že na rozdiel od iných komét, ktoré sa tiež ocitli v jeho blízkosti, sa nerozložila a či neroztopila v obrovskej horúčave, ktorá tam vládne!


Teraz po prechode, keď sa táto kométa od Slnka už vzdaľuje, sa stala doslova dramaticky a neočakávane extrémne jasná a žiarivá.  Snímky, ktoré urobili viaceré hvezdárne a observatória ukazujú v bezprostrednej blízkosti Slnka zvláštne, veľmi pozoruhodné "útvary", ktoré rozpútali medzi vedcami vzrušené diskusie. Niektoré z týchto štruktúr vyzerajú ako umelé "letové" telesá a nie ako prirodzené objekty. Sú medzi nimi aj také, ktoré sa podobajú hviezdam, ale mnohé z nich majú niečo, čo sa podobá na dlhé krídlové útvary, ktoré vyčnievajú z tela objektu priamočiaro a symetricky.

 

Už niekoľko rokov nám slnečný satelit SOHO posiela fascinujúce zábery Slnka. Je vo vzdialenosti 1, 5 milión kilometrov od Zeme , v smere k Slnku, kde je umiestnený v takzvanom labilnom bode rovnováhy L1. Sleduje permanentne procesy, ktoré na obrovskej ohnivej gule prebiehajú. Má viacero kamier, ktoré sledujú aj to, čo sa v susedstve Slnka odohráva. Približne polovica dnes nám známych komiet bola objavená týmto satelitom.

 

 Pred niekoľkými dňami sa odrazu objavil relatívne malý objekt, ktorý dostal meno SOHO-2875, objavený tiež satelitom SOHO. 19.februára letel tento objekt vo veľmi malej vzdialenosti okolo Slnka. Vedec Karl Battams z Výskumného laboratória námorníctva USA vyjadril veľké prekvapenie nad tým, že hoci išlo o mimoriadne veľké priblíženie objektu k Slnko, tak ho tento "prežil", čo bolo proti každému očakávaniu!

 

Na niektorých internetových fórach sa už diskutuje o tom, či je to skutočne kométa, alebo niečo celkom "iné".  Dráha SOHO 2875 ukazuje, že ide o "samotára", ktorý nepatrí do žiadnej známej skupiny komét.