Smrť pod kolesami auta. Teraz sa uvidí či Porošenkova justícia má pre každého rovnaký meter

27.11.2018 23:10

Je to mimoriadne tragický prípad, o ktorom hovorí celá Ukrajina a súdny proces, ktorý prebieha, by mala ostro sledovať aj EÚ. Vychádzam z toho, že ho ale bude určite ignorovať.
Dvadsaťročná študentka, dcéra vplyvných a veľmi bohatých rodičov, zabila na aute šesť ľudí. Stalo sa tak v Charkove koncom minulého roka. Neskoro večer sa vracala s priateľkou z jednej z najdrahších reštaurácií mesta na aute svojho otca.
Cez mesto uháňala vysokou rýchlosťou a najprv zapríčinila v blízkosti križovatky v centre mesta kolíziu s Volkswagenom. Následne vrazila do skupiny ľudí, ktorí na chodníku križovatky čakali na zelenú, aby mohli prejsť na druhú stranu ulice. Zabila pritom šiestich ľudí a troch ťažko zranila.
Keď polícia vyhodnotila video kontrolnej kamery z križovatky, kde sa nehoda stala, tak bolo jasné, že Olena Zajceva stratila v dôsledku neprípustne vysokej rýchlosti kontrolu nad autom a krátko potom zapríčinila dopravnú nehodu a po nej smrť šiestich ľudí.
Akonáhle bola na druhý deň nehoda publikovaná v médiách, tak sociálne médiá boli zaplavené tisíckami komentárov, obsahujúcich zlorečenie a nadávky mladej študentke.
Veľký počet komentátorov vyslovil presvedčenie, že každý iný bežný človek, ktorý by urobil niečo podobné, by bol odsúdený minimálne na 20 rokov, ale že dcérka vysokopostaveného otca určite ostane bez trestu. Údajne existujú aj dvaja svedkovia, ktorí tvrdia, že dokonca išlo o nedovolené preteky aut a že ich druhým účastníkom bol muž, ktorý vo svojom športovom aute Zajcevu tesne pred miestom činu predbehol.
V Ukrajine v podstate neexistuje žiadna nezávislá justícia. Je tam len niekoľko málo sudcov, ktorí sa aspoň v niektorých prípadoch usilujú vzbudiť dojem, že konajú nezávisle.
Vasil Zajcev, otec dievčaťa, ktoré autom zabílo šesť ľudí, je „veľké zviera“ v energetickej branži. Je prezidentom veľkej skupiny priemyselníkov s názvom Taifun a zároveň je aj prezidentom koncernu pre technológie v energetike a je o ňom všeobecne známe, že má výborné kontakty k prezidentovi Porošenkovi.

Celá vec sa už podozrivo dlho naťahuje a hoci sa už konalo niekoľko súdnych pojednávaní, tak vynesenie rozsudku je stále v nedohľadne. Pre Porošenka by bolo výhodné, ak by sa tak stalo až po prezidentských voľbách. Dá sa takmer s istotou očakávať, že rozsudok bude veľmi mierny a viacerí ukrajinskí žurnalisti počítajú aj s tým, že žena bude oslobodená, prípadne dostane len podmienečný trest. A to s istotou ešte viac zníži obľubenosť Porošenka. Každý v Ukrajine vie, že je do veci involvovaný.