Smrť doláru! Globálna dedolarizácia sa zrýchľuje. V Afrike ju podporuje a presadzuje Keňa

19.06.2023 12:15

Nielen krajiny BRICS a ASEAN presadzujú obchodovanie v národných menách, teraz ich nasledujú aj Afričania. Keňský prezident si kladie otázku:

„Prečo by mala Keňa pri obchodovaní napríklad s Džibutskom používať  americký dolár, keď máme naše vlastné meny?“

 

S bezprecedentnou vlnou sankcií proti Rusku, ktorá zahŕňa aj „finančnú jadrovú bombu“ – konkrétne vylúčenie krajiny zo systému SWIFT a konfiškáciu dolárových zostatkov – ale vrazil washingtonský establishment ďalší klinec do rakvy globálnej dolárovej hegemónie.

 

S tým hlupáci vo Washingtone však nepočítali. Boli presvedčení, že takpovediac „kráľa“ finančného sveta – ich dolár - sa nik neodváži zvrhnúť z trónu.

To bol ale obrovský omyl.

 

Krajiny ASEAN sa už zmobilizovali proti Visa a MasterCard a odvracjú sa od používania západných mien (najmä amerického dolára, eura a libry šterlingov) v maloobchode.

 

Nasledujú tak snahy krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktoré sa chcú nielen v rámci možností zaobísť bez amerického dolára, ale chcú si založiť vlastnú menu.

 

Teraz podobný postoj zaujal aj prezident Kene Williams Ruto. Svojim africkým kolegom povedal, že nevidí dôvod, prečo by Keňania mali napríklad pri obchodovaní s Džibutskom používať americké doláre. S panafrickou „African Export Import Bank“ (Afreximbank) je možné realizovať platby v medziafrickom obchode v miestnych menách. Americký dolár by sa mal používať iba pri obchodovaní so samotnými Spojenými štátmi.

 

To dáva jasne najavo, že globálna vlna dedolarizácie je čoraz silnejšia. Táto skutočnosť sa stáva veľkým problémom pre Spojené štáty, ktoré sú doslova existenčne závislé od externalizácie vlastného dlhu prostredníctvom umelo nafúknutého dopytu po dolároch. Pri dedolarizácii zvyšku sveta okrem Západu im hrozí absolútny bankrot – pričom už v súčasnosti sa k nemu značne priblížili.

 

Doteraz ostatné krajiny (alebo ich centrálne banky) skúpili všetky americké vládne dlhopisy, aby mali k dispozícii dostatok dolárových rezerv pre medzinárodný obchod. Pri takýchto nových obchodných mechanizmoch založených na národných menách (alebo v budúcnosti aj na novej rezervnej mene BRICS) je to potrebné len v obmedzenej miere.

 

A USA  budú finančne kolabovať a nakoniec im nepomôže ani ďalšie vytláčanie akéhokoľvek množstva dolárov bez akejkoľvek hodnoty!

Štáty stratia záujem o taký bezcenný papier!

 

A keď nikto nebude už podporovať vojny USA a ani sa ich zúčastňovať, tak sa vyprázdni aj táto zlatá baňa USA!

 

Ostáva dúfať, že sa svet toho dožije a neskončí v pekle atómovej eskalácie!