Sloboda tlače? Kancelárka Merkel "radí" nemeckým redaktorom, ako majú informovať o Poľsku

17.05.2016 11:06

Želania "železnej" kancelárky sú rozkazom pre nemecké mainstream-média. Je všeobecne známe, že medzi Angelou Merkel a novou poľskou vládou nevládne žiadna láska a dokonca ani len najmenšie sympatie. Podľa Merkel je poľská vláda strany PiS, Prawo i Sprawiedliwošč, príliš nacionalistického charakteru a v mnohom používa nedemokratické a diktátorské metódy. 

Práve kancelárka Merkel, ktorá vládne autokraticky a celkom bez ohľadu na to, čo si pri dôležitých rozhodnutiach a veciach myslí nemecký národ, si dovolí mať o poľskej vláde taký názor.

Nemeckí žurnalisti majú v budúcnosti na jej "odporúčanie" dávať vo svojich článkoch a reportážach o Poľsku, pokiaľ je pri moci strana PiS, rôzne negatívne doplnky, so silným signálnym účinkom. 

Napríklad: Vo Waršave vládne poľský model podľa vzoru Putinovho. Alebo:  Poľská politika, to je poľský divoký východ. 

Paradoxné pritom je to, že nemecká vláda a kancelárka kritizujú poľskú vládu za to, že obmedzila slobodu tlače a zaviedla cenzúru. 

Mozgy nemeckých žurnalistov boli preparované  "odporúčajúcimi" inštrukciami  a radami počas viacerých stretnutí so zástupcami nemeckej vlády. V ich zmysle musia písať o Poľsku kriticky a vo svojich informáciách majú zdôrazňovať, že poľska vláda pracuje s antidemokratickými metódami, podobne ako to robí Vladimír Putin a že voči opozícii Waršava postupuje tiež tak nedemokraticky ako aj Moskva .

Kancelárke Merkel prekáža na PiS to, že ide o konzervatívno-nacionalistické hnutie, ktoré sa vyznačuje silným euroskepticizmom. Merkel ho radí do jednej úrovne, ako je v Nemecku AfD a vo Francúzsku Front National. To sú strany, ktoré budú vždy bojovať proti zániku národov v Európe, tak ako som o tom pisal vo svojom blogu 13. mája. To znamená, že sú nepriateľmi toho, čo presadzujú napríklad Merkel a Timmermans, a to je vytvorenie jednotného európskeho národa.

Tieto informácie "prihrali" poľskej vláde a poľským médiám dvaja nemeckí redaktori, ktorí z pochopiteľných dôvodov neboli v poľských médiách, ktoré o tom písali, menovaní.