Slávny tréner Pep Guardiola hľadá v živote niečo oveľa vzácnejšie ako sú tituly vo futbale

26.06.2015 00:03

Tréner Bayernu Mníchov je nielen vynikajúci tréner, ale má aj výnimočné vlastnosti ako človek. Môj španielsky spolupracovník, ktorý je Katalánec ako aj Guardiola, sa pred niekoľkými dňami zúčastnil jednej akcie v meste Manresa, neďaleko Barcelony, ktorú zorganizovala jedna sociálna organizácia, ktorá sa stará o telesne postihnutých ľudí. Bol tam prítomný aj Pep Guardiola. Bolo pre neho samozrejmé, že organizáciu podporil nie malou sumou, čo pre ňu robí pravidelne. Pep každoročne podporuje veľkými sumami rôzne, prevažne sociálne projekty v Katalánsku. Je nesmierne hrdým Kataláncom, ktorý svoje Katalánsko miluje vrelou patriotickou láskou.

Pozoruhodné a neobyčajné bolo však to, čo v Manrese porozprával zo svojho života. Bolo to veľmi dojímavé a optimisticky povzbudzujúce. Prezradil to, čo v širokej verejnosti o ňom sotva niekto vie. Všeobecne je každý presvedčený, že jedinou náplňou jeho života je futbal a len futbal a predovšetkým zbieranie vzácnych trofejí - titulov.

Tomu však vôbec tak nie je.

Pep porozprával, že všetko čo vo svojom živote robí a chce dosiahnuť, koná len preto, aby bol milovaný a dostával veľa lásky, pričom vie, že lásku možno dostávať len vtedy, ako lásku aj sám rozdáva , a to plnými "priehršťami". Láska je pre neho najvyššia MOTIVÁCIA ŽIVOTA.

Počas jeho rozprávania mali všetci prítomní oči plné sĺz a dojatie bolo v miestnosti priam hmatateľné, o to viac, že oči plné sĺz mal aj veľký Pep - človek, ako ty a ja a predsa človek vo svojej ľudskosti a schopnosti vedieť súcitiť a rozdávať lásku absolútne výnimočný - taký, akých je na svete málo. Ostal aj vo svojej trénerskej veľkosti - ako mladý, len 44-ročný tréner, získal už 19 významných titulov - skromným a pozitívne emocionálnym človekom.

Prítomným prezradil aj to, že v skutočnosti sa svojou prácou neženie za titulmi, ale že ju vykonáva preto a takým spôsobom, aby mu priniesla čo najviac lásky a aby pri nej aj z neho vyžarovala láska na iných.

Guardiola je aj mimoriadne inteligentný, rozhľadený a múdry človek, ktorý veľmi rád číta aj náročné knihy - venuje sa aj pedagogike, psychológii a filozofii. Hovorí viacero rečí a je veľmi obdivuhodné ako rýchlo sa naučil nemecky. Hoci nevedel ani slovo nemecky, tak po roku života v Nemecku už pomerne dobre ovláda túto reč. Reč, ktorá je pre Španielov veľmi ťažká.

Vždy možno u Gardiolu pozorovať aj to, ako priam otcovsky vie prejaviť svoju lásku hráčom, a to každému jednému, bez ohľadu na to, či hrá alebo sedí na lavičke. Pri každom rozhovore a či interview nazabudne zdôrazniť, že svojich hráčov rešpektuje ako ľudí a miluje ako svoje deti a hráči sa mu to snažia splatiť svojou náklonnosťou a svojou excelentnou hrou. A to robí z Bayernu Mníchov svetovú extratriedu futbalu.