Skutočná pravda o Ríme - "večné mesto" uviedli na javisko dejín Etruskovia - 3. časť

08.11.2014 11:40

Tretím a posledným rímsky kráľom sa stal Tarquinius Superbus (oficiálna rímska história hovorí o siedmych kráľoch, faktom, ale dostáva, že štyria z nich boli len vybájení a nie su historicky doložení), ktorý sa vyznačuje pochybnou slávou a zlým koncom. Nielenže sa ním ukončila krátka história Ríma  ako kráľovstva, ale na trón vystúpil ako úkladný vrah, ktorý moc na seba strhol ako uzurpátor. Vrcholom jeho svojvoľnej zloby ale bol brutálny akt znásilnenia krásnej Lucrécie, ktorá bola všetkými veľmi obľúbená. Bola manželkou jeho príbuzného Tarquinia Collatina, ktorý bol vojenským veliteľom. 

Superbus realizoval svoj podlý čin v čase, keď Collatinus viedol rímske oddiely proti mestu Ardeu. Superbus bol tiež prítomný, ale v noci tajne opustil tábor rímskeho vojska, vrátil sa do Ríma a dostal sa do domu Lucrecie pod zámienkou, že má pre ňu správu od zraneného manžela, čo bolo klamstvom. Keď ho krásna žena vpustila dnu, tak ju znásilnil. Hneď ako od nej odišiel, napísala list pre Collatina, kde mu všetko pravdivo vylíčila a potom si vzala život.  

Keď sa to Rimania na druhý deň dozvedeli, prišlo k veľkému pobúreniu a rozhorčeniu takmer všetkých občanov, ktorí veľmi smútili za dobrosrdečnou a ku všetkým milou ženou.

Následne svojho kráľa donútili navždy opustiť Rím aj s celou rodinou. Odvtedy Rimania odmietali vládu kráľov a fakticky aktom vyhnania kráľa zrušili kráľovstvo v Ríme. V roku 510 p.n.l. sa Rím vyhlásil za republiku. V nasledujúcich takmer päťsto rokoch Rimania nepripustili, aby nad nimi vládol nejaký kráľ. Ako som už spomenul, tak oficiálne rímske dejiny sa začínajú uvedením siedmych kráľov.

Prvým mal byť Romulus (ktorý zavraždil svojho brata Rema), po ňom nastúpil Numa Pompilius, ďalšími boli: Tullus Hostílius, Ancus Marcius a až po nich nasledujú traja skutočne existujúci a doložení králi, tak ako som o nich v predošlom hovoril - traja králi, Etruskovia. Možno právom predpokladať, že táto sedemčlenná skupina kráľov bola skonštruovaná len preto, že na vtedajších ľudí v Ríme to pôsobilo mýticko magicky (a tak spôsobovalo silnú väzbu k ich mestu), lebo sedem bolo aj pahorkov, na ktorých sa rozprestieral Rím:

Palatin, Aventin,  Esquilin, Viminal, Quirinal, Capitol, Caelius.

 

pokračovanie nasleduje