Skromnosť, pokora a vyrovnanosť - 2. časť

08.06.2014 00:21

Len v malo sucasnych kulturach najdeme takych skromnych a nenarocnych ludi ako v Indii. Kto ako Europan pride do Indie po prvykrat, bude sa pytat plny udivu: "Som v dvadsiatomprvom storoci? Som na tej istej planete, ako som bol v Europe?
Takmer na kazdom kroku bude narazat na nepredstavitelnu chudobu a nevyslovny chaos. Pre Indov to vsak je normalny stav. Vsetko v Indii je celkom inaksie ako v Europe. Az tu dostava slovo skromnost svoj pravy rozmer. Europan zazije v Indii to, co psychologovia velmi vystizne nazyvaju kulturnym sokom. Vsetko to, co v Indii vnima a zaziva, prebieha celkom inaksie, ako na to bol zvyknuty. Mnohokrat denne je konfrontovany s najroznejsimi konfliktami a nedorozumeniami, lebo konvencie, na ktore bol zvyknuty doma, neplatia ani priblizne. Nic neprebieha linearne, vsetko, akoby po jednom krodu dopredu urobilo dva kroky dozadu.
Su vsak aj Europania, ktori sa v Indii uz od prvej chvile citia tak dobre ako nikdy predtym. To su ti, ktori vo svojom vnutri ostali skromni a nenarocni. India totiz velmi stedro ponuka to, co Europa, predovsetkym zapadna, uz davno postrada – mnoho casu - prebytok casu. Azda najlepsie to vystihuje skutocnost, ze Indovia oznacuju dnesok i vcerajsok tym istym slovom – kal. Cas prebieha v Indii ovela pomalsie ako v Europe. Vlaky premavaju s niekolkohodinovymi meskaniami a nikto nevie, ci budu meskat desat hodin alebo len tri. Kto sa ponahla, ten zakazdym narazi na prekazky, ktore narastaju tou mierou, ako narasta netrpezlivost a nervozita ponahlajuceho sa. Kto vsak ma k dispozicii “vsetok cas sveta”, tomu sa v Indii otvoria kazde dvere.
Moj indicky priatel mi rozpraval: “Ked u nas ides nieco vybavovat a prides na prislusne miesto, tak sa nesmies zmienit ani jedinym slovom o tom, preco si prisiel a co chces. Zacnes rozpravat celkom pokojne a nenahlivo zdanlivo bezvyznamne veci o kazdodennych problemoch, ktore sa dotykaju oboch stran, Najlepsie, ked zacnes rozpravat o rodine a o spolocnych priateloch. Prides druhy raz a i teraz rozpravas znova to iste. Mozno pri tretom alebo stvrtom raze sa napokon len tak mimochodom, medzi recou, nenapadne dotknes toho, co by si chcel a zase dlho hovoris o inych veciach. Vies vsak istotne, ze si dosiahol  to, co si potreboval a vec ti vybavia. Kto nema cas a nalieha hned, len co prekroci prah dveri, kde chce nieco vybavit, spravidla nepochodi a nedosiahne nic.”        
Indovia su v jednej discipline daleko pred nami – v trpezlivosti a skromnosti. Kto bol v Indii a cestoval vlakom ci autobusom, ten nepocul nikdy slovko staznosti pre meskanie dopravneho prostriedku. V Indii ma takmer kazdy cas – velmi vela casu. Ak sa na stanici opytate zamestnanca, kolko meskania ma vas vlak, obycajne vam vzdy da rovnaku lakonicku odpoved: “Hodinu.” To znamene, ze nevie kolko bude vlak meskat a ani ho to nezaujima. Co ho vsak zaujima, to sa dozviete hned: “Odkial prichadzas? Co tu robis? Kto si? Kam cestujes?” V Indii nie su najdolezitejsie udaje presne a strucne informacie, ale historky a opat len historky. Priemerni Indovia cerpaju svoje informacie a poznanie z historiek a rozpravani.
Tento sposob komunikacie najlepsie vystihuje hlboku mudrost a ludskost indickeho naroda. Preto sa skromny a nenarocny clovek, najma ak pochadza z hektickej, ustresovanej a nervoznej Europy ci USA, citi v Indii nevyslovne dobre a svoju indicku skusenost nezabudne nikdy v zivote. Prezit niekolko tyzdnov v Indii znamena zarucene sa stat inym clovekom, clovekom, ktory ma viac porozumenia aj pre take formy zivota, ako ich nikdy predtym nezazil.
Ked mas cas a vies si ho vziat a aj uzivat, uzries v tejto krajine na kazdom kroku sceny priatelstva a ludskej spolupatricnosti a budes sa v nich kochat. Budes napriklad pozorovat, ako priatelsky sa rozprava podomovy obchodnik s malym synom tvojho holica, ktory ta vcera strihal vonku na ulici (kde ma vzdy pripravenu stolicku, zkadlo a noznice – len to totiz predstavuje jeho holicsky obchodik). V Indii je vsetko inaksie ako v Europe. Vsetko je zamerane na komunikaciu medzi ludmi a kazdy ma na nu cas, takmer nekonecne vela casu. V Indii akoby jedna z najdolezitejsich vypovedi zapadnej kultury - cas su peniaze - celkom stratila svoje opodstatnenie a svoj prehnany nervydrasajuci vyznam. Skromnost Indov je prislovecna, a preto su aj stoicky vnutorne vyrovnani.
Vyrovnany clovek je clovek mieru, znasanlivosti, ludskosti a lasky. Kto je vnutorne vyrovnany so svojim zivotom, ten nepozna zavist, a to uz len z jedineho dovodu: Je spokojny a spokojny clovek nema nikdy problem akceptovat zivot inych ludi vo forme, v akej ho vedu, lebo z jeho spokojnosti vyviera aj znacna miera tolerancie voci inym ludom.

Koniec