Skorý koniec EÚ? Merkel&spol sa obávajú. Smrtiaci úder z Viedne, Ríma a Paríža?

03.12.2016 10:48

Po zajtrajšej nedeli môžu nastať pre EÚ veľké problémy. Tak to vidia nielen mainstream médiá. A problémy  to potom budú aj pre Merkel. Pozornosť všetkých sa upiera v nedeľu na Rím a Viedeň, kde padnú dôležité rozhodnutia. Už predtým panovníkom z Berlína a Bruselu, novodobej šľachtickej elite, ktorá sa vydáva za demokratov, veľmi pokazilo náladu víťazstvo Donalda Trumpa. A momentálne tiež vôbec nevedia čo s Erdoganom, ako na neho.

Ten sa z celej EÚ len smeje a „hrdina“, minister Steinmeier, ktorý ešte pred voľbami v USA demonštroval svoju odvahu a svalnatými rečami označoval Trumpa za kazateľa nenávisti, stál nedávno pri návšteve v Ankare pred mikrofónom pred množstvom žurnalistov, vedľa svojho tureckého kolegu trápne a skrúšene, keď ho tento posmešne, neúctivo a urážlivo profesorsky karhal a poučoval,  a tým aj celú EÚ o tom, že sú len nečestnými a nedemokratickými figúrkami, na ktoré sa nemožno spoliehať. Ani slovom si to nevyprosil a nedovolil si povedať, že Erdogan je kazateľom nenávisti a despotom.

Ak v nedeľu v Rakúsku vyhrá v prezidentských voľbách pravicovo konzervatívny Norbert Hofer a v Taliansku Matteo Renzi stroskotá so svojím ústavným referendom a odstúpi, tak to spôsobí ďalšie veľké turbulencie a odstredivé sily v EÚ. Kancelárka Merkel si potom musí robiť oprávnené starosti o svoju budúcnosť, a to o to viac, že dosiaľ nič nezmenila na svojej trestuhodne pomýlenej utečeneckej politike, ale ju ďalej propaguje v trochu pozmenenej forme. Pritom je EÚ už teraz dosť otrasené obrovskými bankovými krízami, dlhovými krízami Grécka, Talianska, Španielska, ukrajinskou krízou, ruskou krízou a radou ďalších kríz, ktoré sa nedostali veľmi do povedomia verejnosti.

Rastúce úspechy  Hoferovej FPÖ v Rakúsku a EÚ kritického hnutia Piatich Hviezd v Taliansku môžu zapríčiniť zmenu vlád v oboch krajinách, neprospešnú pre Merkel a spol. A určite to potom ovplyvní aj voľby vo Francúzsku a Nemecku budúci rok. Ak vyhrá v Paríži Marine Le Pen, tak je pravdepodobné, že urobí všetko preto, aby prišlo k Frexitu a to by znamenalo vrazenie dýky do srdca EÚ.

Okrem toho verí na svoju šancu v holandských voľbách v marci 2017 aj extrémny pravičiar, kritik EÚ  a neúprosný odporca islamu Geert Wilders. To všetko prinesie AfD v Nemecku ešte silnejší vietor do plachiet a potom sa bude musieť Merkel naozaj veľmi teplo obliecť, aby nezamrzla.

Merkel sa v nedeľu veľmi obáva najmä porážky talianskeho premiéra Renziho, lebo potom hrozia aj veľmi nebezpečné negatívne reakcie finančných trhov. Už teraz je obrovská zadĺženosť Talianska veľkým problémom eurozóny. V krajine čižmy panuje veľká depresia medzi mladými ľuďmi, lebo táto skupina obyvateľstva trpí na masovú nezamestnanosť. Taliani v tomto prípade vinia Merkel kvôli jej nepružnej finančnej politike a tiež jej dávajú vinu za to, že Taliansko, ktoré je na tom finančne veľmi mizerne, je doslova zavalené utečencami.