Školský systém v Číne je samovražedne tvrdý, a suicid študentov je bežný

05.07.2018 23:11

Môj priateľ z Pekingu, ktorý pracuje ako inžinier už veľa rokov v Stuttgarte, mi rozprával o extrémne tvrdých podmienkach na školách v Číne. Školský systém spôsobuje mimoriadne vysoký počet samovrážd žiakov a študentov v Číne. Podľa môjho priateľa sa čínska spoločnosť v uplynulých dvadsiatich rokoch veľmi zmenila a nastal v nej nápadný posun hodnôt.

Starý dobrý konfucianizmus, podľa ktorého sa čínska spoločnosť stáročia orientovala, už nie je v móde. Predovšetkým veľká časť mladej generácie prebrala a preberá „hodnoty“ Západu – konzumizmus, materiálny blahobyt, kariéra za každú cenu a povrchnú zábavu.

Rodičia a škola v Číne vytvárajú na deti extrémne vysoký tlak a žiadajú od nich aj nemožné.

Čínsky priateľ mi rozprával, že pred nejakým časom sa v čínskom internete veľmi intenzívne diskutoval prípad istej straníckej funkcionárky, ktorá síce oficiálne odsudzuje Západ, ale svoje dieťa poslala do kanadského internátu a kanadskej školy, aby mu uľahčila podmienky štúdia.

Školský systém v Číne je založený na prísnom autoritatívnom princípe a na poslušnosti a poslušnom akceptovaní modelov vyúčby, ktorá spočíva v mechanickom učení a na strachu pred zlyhaním. Veľa detí nedokáže plniť vysoké očkávania, ktoré sú na nich zo všetkých strán kladené, až napokon je pre nich jediným východiskom samovražda.

Vykonajú ju v presvedčení, že len tak uniknú z toho, čo nedokážu plniť a navždy sa z toho oslobodia. Suicid žiakov a študentov je v Číne ako príčina úmrtia na prvom mieste – až na druhom mieste sú choroby a na treťom mieste nehody. Nikde v Európe nie je podobná situácia.

Podľa údajov Čínskej spoločnosti pre mentálne zdravie z celkového počtu úmrtí mladistvých v Číne v roku 2013 bolo až 36 percent samovrážd. Takmer všetci z nich trpeli už dlhú dobu strachom zo zlyhania v škole a nosili v sebe neustálu obavu pred kritikou učiteľov a pred trestami rodičov. Vo veľkej časti čínskych škôl je až sto žiakov v jednej triede. Tí, ktorí v škole zlyhajú, sú neustále šikanovaní a pravidelne kritizovaní pred triedou.

Čínsky školský systém je pre žiakov maximálnou mierou stresový. Posledné dva roky sa hovorí o jeho úpravách dokonca už aj v najvyšších straníckych kruhoch Číny.