Škandál: Čo svetu trestuhodne zamlčali OSN a WHO o korone v Taliansku a prečo?

14.12.2020 23:35

Korona-pandémia postihla Taliansko začiatkom roka neobyčajne dramaticky. Analýza jedneho talianskeho experta, ktorú urobil krátko po vypuknutí korony by bola podľa všetkého zachránila množstvo životov. Ako teraz vyšlo na svetlo, tak jeho správa „zmizla“ len deň po tom, ako bola uverejnená  na webových stránkach WHO.

To je ale teraz ťažké obvinenie WHO i OSN, ktoré musí mať konzekvencie. Príde k nim – alebo sa všetko pretočí a nájdu sa výhovorky, ako sa to robieva v podobných prípadoch?

Koordinačný úrad OSN mal byť tou inštanciou, ktorá na začiatku pandémie podrobnú správu o katastrofálnom manažmente korona-krízy v Taliansku dala jednoducho odstrániť.

Túto informáciu zverejnil britský Guardian.

Zmienenú analýzu urobil taliansky vedec Francesco Zambon a jeho kolegovia, aby tak dali dôležité informácie k dispozícii všetkým krajinám, čo bolo veľmi dôležité najmä pre tie, ktoré ešte neboli postihnuté. Správa sa na webe WHO objavila 13.mája, ale už 14. mája bola odstránená.

Boli v nej obsiahnuté veľmi nepríjemné informácie o zlyhaní zodpovedných osôb a inštitúcií. O.i. aj taká „maličkosť“, ako je to, že v Taliansku nebol od roku 2006 aktualizovaný plán, podľa ktorého sa mali robiť rôzne opatrenia a zásahy v prípade pandémie. V dôsledku toho nemali nemocnice v tomto smere nijaký aktuálny plán a boli totálne nepripravené a museli improvizovať, čo viedlo k ich mnohonásobnému zlyhaniu.

Za odstránenie Zambonových „zradných“ informácií má byť zodpovedný Ranieri Guerra, ktorý vedie vo WHO sekciu strategickych informácií. V tejto súvislosti je dôležité vedieť, že tento pán bol v rokoch 2014 až 2017 na talianskom Ministerstve zdravotníctva generálnym riaditeľom sekcie preventívnej starostlivosti o zdravie a zároveň bol zodpovedným za pandémie-plán Talianska. Okrem toho je aj členom talianskej Corona-Taskforce.

Guerra sa mal Zambanovi aj vyhrážať, ak zo svojej správy neodstráni informácie o zastaralom a neaktuálnom talianskom pandémia-pláne.

Toto oznámil Zambon aj WHO, ale dosiaľ sa tam neudialo vôbec nič.

K tomu už nie potrebné nič dodať, len to, že korupcia vládne vo svete a najväčšia na najvyššich miestach.