Šimpanzy môžu mať aj svojho vlastného "Einsteina", ktorého veľmi rešpektujú

25.06.2018 17:07

Nie všetky šimpanzy sú rovnako múdre a či rovnako hlúpe. Presne ako medzi ľuďmi, tak aj  medzi nimi existujú veľké rozdiely. A podobne ako aj u ľudí, tak je aj medzi nimi veľa priemerných i podpriemerných jedincov, ale tu a tam sa objaví medzi nimi aj šimpanzí Albert Einstein.

Biológovia z Max Planck Inštitútu z oddelenia pre evoločnú antropológiu v Lipsku skúmali a testovali šimpanzov z frankfurtskej zoologickej záhrady a v dvoch prírodných rezerváciach v Ugande a jedného z nich označili dokonca za génia.

Okrem iného testovali šimpanzov na priestorovú predstavivosť, na zmysel pre farby a na ich zmysel pre používanie nástrojov.

Prevažná väčšina dosiahla približne rovnaké výsedky, dva šimpazy však boli vysoko nad priemerom. A šimpanzka menom Nataša vynikala vo všetkých testoch extrémne nad priemer. Vedci ju vnímali ako "Einsteina" medzi opicami.

Strážcovia rezervácie v Ugande o nej a o jej výnimočnosti vedeli už dávno. Často sa ich pokúšala preľstiť. Napríklad prišla na to, ako sa bez problému dostane cez elektrický plot, ktorý ohradzoval rezerváciu. Hádzala na plot vetvy a keď prskali iskry, tak vedela, že plot je pod napätím a sa mu nepribližovala. Keď ale pri hádzaní vetvičiek ostal bez iskrenia, tak okamžite vedela, že môže bez problému prejsť na druhú stranu.

Medzi svojimi súkmeňovcami užívala veľký rešpekt, hoci silou nevynikala. To je jasný dôkaz toho, že šimpanzy si oceňujú veľmi aj mimoriadnu opičiu múdrosť a inteligenciu.