Silvester 2016: Kolín sa zmenil na „pevnosť“ a je pripravený na „boj“

31.12.2016 12:06

Včera som prišiel do Kolína. Je predpoludnie 31.12. a som na mieste, kde počas silvestrovskej noci 2015 tisícka utečencov sexuálne obťažovala niekoľko sto žien. Je to miesto, ktoré je svetoznáme  a pre Kolínčanov „posvätné“ - námestie pred kolínskym Dómom. To, čo sa tam udialo na Silvestera 2016, sa určite dnes nezopakuje. Kolínska polícia sa minuloročným totálnym zlyhaním a neschopnosťou ochrániť nemecké ženy pred bandami kriminálnych a násilnych utečencov „preslávila“ po svete. A samozrejme, aj v Nemecku sa na ňu zosypala lavína posmechu, obvinení a trpkých výčitiek. Už niekoľko mesiacov sa preto pripravovala na tohtoročný Silvester, aby zaručila predovšetkým bezpečnosť žien pred sexuálnym obťažovaním a znásilňovaním zo strany utečencov.

Prezident kolínskej polície, Jürgen Mathies vyhlásil pred niekoľkými dňami, že Kolín sa na Silvestra premení na „nedobytnú“ pevnosť. A že na jej hradbách stroskotá každý (utečenec), kto by sa pokúsil zopakovať niečo podobné, ako sa udialo minulý rok. Dnes, na Silvestra, bude v Kolíne držať nad ženami ochrannú ruku dokonca  aj „nebo“. Bude pripravená na okamžitý zásah aj špeciálna jednotka elitných policajtov, ktorí priletia na prípadné miesto činu na vrtulníkoch.

Od Dómu, ktorý je v tesnej blízkosti hlavnej stanice a pri Rýne, som sa vydal do fascinujúceho Starého meste a skúmam a hodnotím situáciu.    

Celé svetoznáme kolínske Staré mesto je „opevnené“ a prístupové cesty sú blokované veľkými betónovými blokmi – o. i. aj preto, aby sa v Kolíne nezopakoval teror z Berlína. Počas Silvestra bude Kolín a v prvom rade jeho ženy ochraňovať 1500 policajtov.

Policajné hliadky som stretal už teraz, predpoludním, takmer na každom kroku. Dozvedel som sa, že okrem policajtov mesto vyslalo do ulíc aj 600 príslušníkov poriadkovej služby. Aj Bundespolizei bude ochraňovať Kolín. Vyslala 800 príslušníkov, ktorí sú zadelení do dôležitých večerných vlakových spojení prichádzajúcich do Kolína. Na staničnom námestí, pod kolínskym Dómom, kde sa odohrala minuloročná tragédia sexuálneho obťažovania žien, je už teraz 300 policajtov.

Podľa toho, čo som dosiaľ videl, tak v Kolíne boli urobené naozaj mimoriadne silné bezpečnostné opatrenia a vychádzam z toho, že ženy budú neporovnateľne lepšie ochraňované ako minulý rok, keď polícia zlyhala úplne „príkladne“.

Myslím si však, že utečenci špecializovaní na takéto aktivity, sa v Kolíne o niečo také ako vlani vôbec nepokúsia. V mnohom sú oveľa prefíkanejší ako polícia. A vedia veľmi dobre, že budú „úspešní“ len vtedy, ak udrú tam, kde sa to neočakáva.

Teraz niečo o inej, až dosiaľ zamlčiavanej hanbe Kolína, súvisiacej s minuloročným Silvestrom. Až konečne v septembri kolínska políca predložila niekoľko sto stranovú správu o udalostiach silvestrovskej noci 2015. V správe ale chýbalo (bolo úmyseľne zamlčané) niečo neuveriteľné a nepochopiteľné a je to doslova trestuhodná fraška.

Mesto si objednalo na minuloročný silvestrovský večer  59 utečencov na zabezpečenie poriadku na dvoch rýnskych mostoch. Jeden ústi priamo na námestie pred Dómom a druhý je od neho 500 metrov vzdialený. Po oboch prúdia veľké množstvá ľudí. A najviac práve na Silvestra. Z utečencov narýchlo urobení strážcovia nevedeli nemecky, ovládali len niekoľko nemeckých slov. Mosty boli veľmi rýchlo úplne preplnené zástupmi ľudí, ktoré utečeneckí strážcovia samozrejme nevedeli usmerňovať a chaos a tlačenica nebezpečne narastali. Neboli na potrebnej výške odborne, psychicky a ani rečove a niektorí preto „zdupkali“ zo služby veľmi rýchlo a postupne všetci už po dvoch hodinách. Samozrejme „zdrhli“ aj s mobilmi, i s pracovným odevom, čo im bolo len zapožičané.

Chaos potom explodoval tak veľmi, že situácia sa ocitla mimo kontroly a časť obrovského množstva ľudí, ktorí prúdili na staničné námestie, sa ocitla na koľajniciach, preto polícia musela pred polnocou zastaviť všetky vlaky. To trvalo poldruha hodiny a bolo tým postihnutých 56 vlakov. Medzičasom už naplno prebiehalo obťažovanie a znásilňovanie žien utečencami pred Dómom.

Polícia teda bola dodatočne zamestnaná ešte aj mostovým a vlakovým chaosom a tým boli jej sily roztrieštené a úbohé ženy naplno vydané násilenstvám brutálnych utečencov.

Škandál - obrovský škandál! Mesto to urobilo len preto, lebo utečeneckým strážcom zaplatilo na hodinu 5 eur. Profesionálnym domácim strážcom by muselo platiť 15 eur. Chcelo šetriť a napokon nesmierne prerobilo. Finančne i reputačne. Profesionálni strážcovia by boli ostali na pracovnom mieste dohodnutých 5 hodín a boli by zaručili poriadok, a tak by nebolo prišlo k výpadku vlakov a polícia by bola mohla venovať celú svoju pozornosť len námestiu, kde ženy zažívali nevýslovné martýrium. Aj toto sa malo pred verejnosťou zamlčať, teda ju oklamať.

Pravda napokon vyšla najavo. A hanba za udalosti Silvestra 2015 ešte viac narástla!

Večer sa vyberiem aj s dvoma spolupracovníkmi na miesto minuloročného prepadu žien – pred grandiózny Dóm.