Signál z Neapolu: Demonštrácia proti zdražovaniu, občania zapaľovali účty za prúd

06.09.2022 23:13

Rozhnevaní občania Neapolu v piatok svojou veľkou demonštráciou proti obrovskej inflácii, proti prudkému nárastu cien, najmä potravín a energií, vyslali jasný signál do celého Talianska. Je viac ako isté, že sa bude demonštrovať aj v ďalších talianskych mestá, kde budú občania nasledovať príklad z Neapolu.

V Neapole na hlavnom námestí občania zapaľovali svoje účty za prúd a plyn a dali tým jasne najavo, že ich odmietajú platiť. Demonštrovali najmä nezamestnaní a z ich radov znelo:

„Už nemôžeme dlhšie počúvať reči našich politikov a ich neustále upokojovanie a sľubovanie. Z našej podpory v nezamestnanosti nedokážeme platiť obrovské sumy za plyn a prúd.“

Veľká časť demonštrantov chcela obsadiť radnicu, musela zasahovať polícia a chrániť miestnych komunálnych politikov pred spravodlivým hnevom občanov.

V Neapole, treťom najväčšom meste Talianska, je chudoba a núdza taká prítomná, ako v žiadnom veľkomeste Česka a Slovenska. 

Nezamestnanosť v meste je viac ako 20 percent  - v uplynulých desaťročiach tam boli zatvorené početné veľké fabriky. Zúfalá je situácia mladistvých – z nich je viac ako 40 percent nezamestnaných. Viac ako polovica nemá ukončné žiadne vzdelanie.

Iskra hnevu z Neapola už preskočila aj do iných krajín EÚ – do Holandska, Belgicka, Španielska, Francúzska a inde.

V Nemecku za začalo demonštrovať v pondelok na východe krajiny. Tisícky demonštrujúcich sa zhromaždili v Magdeburgu, Lipsku, Drážďanoch a inde. Demonštruje sa proti veľkému a stálemu rastu cien potravín a energií.

K demonštráciám vyzvali predovšetkým tri strany AfD, Freie Sachsen a Ľavica.

Pondelok bol len začiatok demonštrácií v Nemecku a ich organizátori chystajú vláde politicky horúcu jeseň, zatiaľčo vláda pripravila pre príbytky občanov už teraz studenú jeseň a mrazivú zimu.