Severná Kórea nezačne v žiadnom prípade atómovú vojnu

09.09.2017 21:56

Kim Jong  s určitosťou neodpáli ako prvý žiadne atómové rakety na USA a ani na ich ostrov Guam. Je racionálne mysliaci, vysoko inteligentný človek a vie, že tým by podpísal vlastný rozsudok smrti. Kim Yong nie je ani zďaleka taký netvor, akým ho robia mainstreamové západné média, ktoré „majstrovsky“ dokážu presvedčiť množstvo ľudí hoci aj o tom, že čierne je biele a naopak.

V Nemecku je niekoľko objektívnych znalcov pomerov v KĽDR, ktorí hovoria niečo celkom iné, ako štvavé „protikimovské“ médiá.

Napríklad aj Ralph Wrobel, ktorý tiež tvrdí, že Kim sám od seba nemá najmenší záujem prvý atakovať USA a že jeho „rinčanie“ atómovými zbraňami len signalizuje, že nechce skončiť tak ako Saddam Husajn alebo Kaddafi a že nevydá svoju krajinu beztrestne americkej „demokracii“.

Ak by ako prvý inicioval jadrový útok, tak by to znamenalo koniec jeho vlády, koniec jeho luxusného života, ktorý má tak rád, a tak on, ako aj jeho krajina by skončili v katastrofe.

USA majú k dispozícii 6800 nukleárnych zbraní. Kim ich má len 10 až 20. Bol by to veľmi nerovný boj a veľmi rýchlo by sa skončil.

V každom prípade je ale veľmi nebezpečné a maximálne nezodpovedné, že USA čoraz viac vháňajú Kim Jonga do úzkych.

Na medzinárodnej hospodárskej konferencii vo štvrtok vo Vladivostoku prehlásil juhokórejský prezident Moon na veľké prekvapenie nielen prítomných žurnalistov, že je presvedčený, že nepríde k nijakej vojne na kórejskom polostrove.

Vladimír Putin, ktorý bol tiež vo Vladivostoku, zdôraznil, že nebezpečný atómový konflikt sa musí bezpodmienečne riešiť len na úrovni diplomatických rozhovorov. Medzičasom prejavila aj vláda USA – po viacerých telefonátoch s Moskvou a Pekingom – vôľu zúčastniť sa takých rozhovorov.

Moon povedal, že je neustále v kontakte s Putinom i Trumpom ohľadne zníženia napätia na kórejskom polostrove.

Rozhodujúci je v tejto situácii predovšetkým postoj Číny. Čína je fakticky tiež už veľmocou, a to tak vojenskou, ako aj hospodárskou a má enormný záujem na spoľahlivej stabilite vo východnej Ázii a v žiadnom prípade si neželá vojenský atómový konflikt pred svojimi dverami.

Rusko i Čína odsúhlasili hospodárske sankcie OSN proti KĽDR. Ale sú rozhodne proti ich ďalšiemu zostreniu. Lebo to podľa nich len zvýši napätie a v nijakom prípade nedonúti Kima, aby svoje atómové plány odložil do zásuvky.

Aj Japonsko a Južná Kórea sú za diplomatické riešenie konfliktu a rozhodne si neželajú vojnu.

Ak by k nej prišlo, tak im hrozí bezprostredný jadrový útok a desaťmiliónový Seul, ktorý je len 50 kilometrov od hraníc s KĽDR, by utrpel oveľa horšiu skazu ako voľakedy Hirošima a Nagasaki.

Vo štvrtok sa vyjadril v Bielom Dome Donald Trump nasledovne:

“Nepokladám vojenské riešenie konfliktu s KĽDR za úplne nevyhnutné a radšej uprednostňujem iné riešenie.“