Senzačný objav v Egypte: V staroegyptskej hrobke bol nájdený letový objekt starý viac ako 2400 rokov

14.05.2018 11:18

V roku 1967 si egyptský archeológ Khalil Messiha prezeral v pivničných priestoroch Egyptského múzea v Káhire staré výstavné predmety, ktoré boli z oficiálnych priestorov múzea už dlhú dobu vyradené. 

Netrvalo dlho a jeho pozornosť upútal podivný predmet, ktorý objavil v jednej z dební, označenej nápisom Vtáčie objekty.

Bol to veľmi podivný artefakt a Messiha si ho pozeral veľmi podrobne. Po chvíli mu bolo jasné, že v skutočnosti nemohlo ísť o žiadnu vtáčiu kreatúru a odrazu si uvedomil, že drží v ruke niečo, čo mu pripomínalo oveľa viac nejaký stroj na lietanie, ako vtáka. Telo malo tvar trupu, postavenie krídel nemalo žiadne typické vtáčie znaky a obdĺžniková chvostová plutva taktiež nie. Profesor si položil otázku, či by nebolo mysliteľné, že doba faraónov poznala lietadlá. Ak áno, ako to bolo možné a odkiaľ, či od koho sa mohli starí Egypťania naučiť letovej technike?

Messiha skúmal ďalej a zistil, že zvláštny objekt, ktorý sa stal predmetom jeho rastúcej zvedavosti, bol starý približne 2400 rokov a bol objavený v roku 1898 francúzskym archeológom Lauretom v jednej šachtovej hrobke, v blízkosti známej stupňovej pyramídy v Sakkare.

Nebola to ale len náhodná podobnosť s modernými plachtovými lietadlami?

Messiha navštívil svojho brata, ktorý bol leteckým inžinierom, aby všetko s ním prediskutoval. Spoločne premerali celý mysteriózny objekt a odborne analyzovali jeho tvar. Až na predok trupu, ktorý mal podobu vtáčej hlavy, nebolo na ňom absolútne nič, čo by malo znaky anatómie vtákov!

Predovšetkým typické detaily vtáčich krídel neboli ani len náznakom obsiahnuté v krídlach objektu. Krídla vtákov sú – podobne ako aj naše ruky – členené. Ľudia majú predlaktie a rameno – sú to dve odlišne, do seba zapadajúce štruktúry a presne tak sú štrukturované aj krídla každého vtáka.

Krídla objektu však mali úplne inú štruktúru a ich podoba s krídlami lietadla je veľmi nápadná a každému na pohľad zrejmá. To, čo na objekte pripomína hlavu vtáka, je dokonale aerodynamicky vypracované. Jeho nos má podobu miniatúrnej pyramídy a ďalším faktom hovoriacim, že ide o letový objekt, je skutočnosť, že jeho konštruktér vynechal štruktúru zobáka, lebo tá by zhoršovala letové schopnosti objektu, narušením jeho aerodynamiky.

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý potvrdzuje, že ide o technický letový objekt a nie o vtáka, je nasledovné zistenie:

Pri malej veľkosti predmetu – rozpätie krídel je 18 centimetrov a dĺžka trupu 14 centimetrov – by pre jeho tvorcu bolo nielen ľahké, ale aj samozrejmé, že keby bol stvárňoval objekt ako vtáka, tak by ho bol s určitosťou urobil len z jedného kusa dreva. Tomu však tak nie je.

Po porade s bratom poslal Messiha všetky technické údaje objektu, ako aj jeho nákres a fotky z rôznych pohľadov, niekoľkým známym leteckým odborníkom a konštruktérom. Všetky odpovede potvrdili, že objekt nie je znázornením žiadneho vtáka, ale že ide jednoznačne o objekt letový, jednoznačne technického charakteru.

Idea o lietaní v starom Egypte je známa aj z niektorých originálnych staroegyptských textov. Možno ju nájsť napríklad aj v takzvaných Pyramídových textoch, ktoré boli zhotovené približne pred 4400 rokmi.