Senzačný archeologický objav v Kolíne n. Rýnom - stará rímska loď z antiky

24.10.2014 12:22

Neobyčajny archeologický poklad, ktorý pochádza zo starého rímskeho Kolína, keď sa ešte volal Colonia Agrippina, mimoriadne silne rozbúchal srdcia archeológov. V blízkosti Rýna , v hĺbke 12 metrov v hlineno bahnistej vrstve, bol objavený vrak rímskej antickej lode, starý približne 2000 rokov. Vrak leží na mieste, kde bol v tom čase veľmi frekventovaný rímsky prístav, ktorý bol neskôr zasypaný, lebo stredoveký Kolín rástol a sa rozširoval a na mieste niekdajšieho prístavu je dnes kolínske staré mesto.

Rýn bol čase, keď v Germánii vládli Rímania, najdôležitejšou dopravnou cestou v strednej a západnej Európe. 

Rímania po ňom prepravovali nielen legionárov, zbrane, ale aj rôzne tovary a aj stavebné materiály. Po Rýne transportovali všetko potrebné dokonca až do Británie, kde tiež mali veľku provinciu. Archeológovia sú presvedčení, že nájdený vrak je pozostatkom najstaršej obchodnej rímskej lode, ktorá dosiaľ bola v západnej Európe objavená. 

Experti z kolínskej Univerzity zistili pri analýze dubového dreva, ktoré bolo súčasťou vraku, že dubový strom, ktorý bol použitý na stavbu lode, začal vyrastať v roku 142 p.n.l. 

Zistili aj to, že zmienený dub stál v lesoch regiónu Oberbergisches Land, oblasti, ktorá je vzdialená  len nejakých dvadsať kilometrov od mesta. Sú si takme istí aj tým, že loď bola postavená v meste Colonia Agrippina a bola dlhá 23 metrov, široká 3,5 metra a mala nosnosť približne 30 ton. Mala pravdepodobne aj plachty a v každom prípade bola poháňaná veslármi.