Senzačný archeologický nález: Z obdobia ranného kresťanstva v egyptskej púšti

27.03.2021 23:47

V egyptskej púšti v blízkosti oázy Bahariya objavila skupina francúzskych a nórskych archeológov veľmi dobre zachované zvyšky kresťanského kláštora, ktorý bol vybudovaný okolo roku 350.

Takmer neporušené sú viaceré miestnosti, medzi nimi aj malé obytné buňky, obývané mníchmi. Na stenách sú dobre čitateľné nápisy a nepoškodené maľby symbolov kresťanstva.

Nález je dôkazom, že už začiatkom štvrtého storočia a veľmi pravdepodobne už aj v treťom storočí žili spoločenstvá kresťanov v Egypte, teda na južných hraniciach Rímskej ríše.

Archeológovia tam našli aj mnoho keramiky, hlinených nádob, niekoľko mincí a ďalších úžitkových predmetov.

Profesor Victor, vedúci tímu archeológov povedal, že objavenie dávneho kresťanského kláštora je prekvapujúce v tom, že to mení pohľad na históriu šírenia kresťanstva mimo Rímskej ríše. Nepredpokladalo sa, že by už v tom čase mohli existovať výborne organizované a už etablované kresťanské kláštory v Egypte.  Victor zdôraznil, že nález prináša množstvo nových informácií o rannom kresťanstva.

Profesor povedal niečo aj k pocitom archeológov v deň objavu:

„Keď sme vstupovali do kláštora, mali sme pocit, akoby sme vtrhli  do cudzieho domu – všetko pôsobilo na nás autenticky reálne. Našli sme taniere na stoloch, v peci a na peci boli ešte aj dobre zachované hrnce, ktoré používali mnísi na varenie. Dokonca sme našli aj zvyšky ich posledného stolovania – kosti z rýb a srsť zo zvierat, zrno a ďalšie potravinové zbytky.

To všetko tam zanechali, keď kláštor pravdepodobne niekedy v šiestom storočí opustili. Dôvod zatiaľ nepoznáme – musíme najprv dôkladne vyhodnotiť všetko, čo nám na informáciách ponúka tento objav.“

K absolútnym „diamantom“ tohto vzácneho archeologického objavu patrí hlinená tabuľka, do ktorej je vgravírovaný text, ktorý bol adresovaný predstaveným kláštora do hlavného mesta Byzancie (vznikla v roku 395), vtedy už kresťanskej ríše.

Kláštor sa nachádza 370 kilometrov juhozápadne od Káhiry.