Senzácia: Politici CDU, Ľavica, AfD a Slobodní Voliči spoločne v liste kritizujú energia-politiku Habecka

22.08.2022 23:05

Je to prekvapujúce a senzačné preto, lebo etablované nemecké strany dosiaľ odmietali akúkoľvek spoluprácu s AfD, ktorú neustále nedemokraticky potláčali a stigmatizovali. A tak možno ironicky povedať, že Putin úspešne teraz prelomil „neprekonateľnú“ bariéru medzi týmito stranami, lebo v otvorenom liste politikov ide o kritiku ministra a jeho protiruských sankcií.

Zelený nemecký minister hospodárstva Habeck dostáva už celé týždne listy a maily ustarostených a rozhorčených občanov, komunálnych politikov, podnikateľov. Ale jeden z nich, jeden z posledných, ktoré Habeck  len nedávno dostal,  je mimoriadne brizantný.

List v sebe ukrýva nebezečný politický „dynamit“. Zúfalí politici zo saského mesta Schneeberg (leží blízko českých hraníc) vo svojom otvorenom liste ministrovi Habeckovi oznámili otvorene a jasne, že jeho súčasná energia-politika má už teraz pre občanov závažné negatívne dôsledky. Zároveň mu oznámili, že nie sú jedinými politikmi, ktorí to vidia podobne.

Brizantné na liste je to, že jeho signatári sú z rôznych politických strán – z pravice, ľavice až po AfD. Z toho vyplýva, že múr medzi etablovanými nemeckými stranami a extrémne pravicovou AfD dostal veľké trhliny. Priznal to aj Spiegel. Popri politikoch, ktorí stoja za týmto listonm, sú jeho podorovateľmi aj miestne firmy.

Jeho bezprostredným iniciátorom je primátor Schneebergu Ingo Seifert a ten v médiách zdôraznil, že list treba vnímať ako volanie o pomoc a že je nadstranníckym listom.

Povedal,  že odzrkadľuje zlú náladu v obyvateľstve a v saskej ekonomike. Podpísalo ho 22 politikov. Seifert pripomenul aj to, že ak majú mať Nemci relatívne neproblematickú zimu, tak je potrebné znova rokovať o protiruských sankciách – primátor Schneebergu spochybnil ich zmysel, a oznámil, že dostal veľmi mnoho reakcií na list a že až 98 percent ohlasov bolo súhlasných.

Viacerí politici z CDU a Ľavice obsah listu kritizovali a najmä aj to, že boli v ňom podpísaní aj politici AfD.

Matthias Preiß, šéf CDU-frakcie v mestskej rade Schneebergu kritiku rozhodne odmietol. Podobne ju odmietol aj primátor Seifert:

„Táto kritika ma hnevá, lebo odvádza pozornosť od problému, o ktorom hovorí náš list poslaný ministrovi.“

Čím dlhšie pretrváva vojenský konflikt na Ukrajine, tým viac Nemcov vidí, že protiruské sankcie sú v prvom rade katastrofou pre nich.

A už nevidia viac zmysel v tom, aby trpeli kvôli vojne, ktorá nie je ich vojnou – ako to hovorí čoraz viac Nemcov.