Senzácia fyziky častíc: Bola dokázaná existencia tetraneutrónu – dosiaľ to bol len „mýtus“ fyziky

28.06.2022 23:06

Najprv vysvetlím, čo je tento neutrón. Až dosiaľ to bola len unikátna hypotetická častica, ktorá by mala pozostávať zo štyroch neutrónov. Existencia takého útvaru pozostávajúceho zo štyroch neutrónov je v protiklade ku všetkým doteraz platným modelom jadrovej fyziky a odporuje im.

60 rokov sa experti snažili bezúspešne objaviť experimentálne tento „mýtický fantom“ fyziky. Teraz sa napokon podarilo dokázať , že toto neutrálne jadro, tzv. tetraneutrón naozaj existuje.

Tento pozoruhodný a skvelý úspech dosiahol na urýchľovači častíc v Japonsku medzinárodný tím japonských, nemeckých a ďalších expertov.

Je okrem iného fascinujúci aj tým, že dôkazom reálnej existencie tetraneutrónu sa budú môcť astrofyzici viac dozvedieť aj o tajomstvách neutrónových hviezd (v našej galaxii je ich okolo 100 miliónov a vyznačujú sa o.i. tým, že majú extrémne malý priemer – najväčšie z nich do 20 km).

Jadrá atómov pozostávajú z nukleónov a tie sa vyskytujú v dvoch druhoch:

neutrálny neutrón a pozitívny protón

Existencia tzv. viazaných jadier, ktoré obsahujú len neutróny až donedávna  nebola jednoznačne dokázaná. Astrofyzika poznala ako jediné viazané systémy, ktoré pozostávajú výlučne z neutrónov, len neutrónové hviezdy.

Ide o objekty, ktoré predstavujú konečné štádium istých typov hviezd, ktoré ukončili svoju životnú fázu. Sú ale naďalej v stabilnom stave v dôsledku gravitácie, ktorá spôsobila enormne vysokú neutrónovú hustotu v ich vnútri.