Senzácia biológie: Vedci objavili neuveriteľne starý tumor, štvrť miliardy rokov

10.12.2016 20:41

Ešte pred päťdesiatimi rokmi boli vedci presvedčení, že tumory vznikajú len v ľudských organizmoch ako dôsledok istých faktorov, ktoré sa vyskytujú len u ľudí a že sú istým spôsobom zapríčinené civilizáciou.

O dvadsať rokov neskôr ale táto teória už neplatila, lebo biológovia zistili tumory aj u šimpanzov. Pred dvanástimi rokmi ale paleontológovia objavili cicavca z doby ľadovej a v jeho zamrznutom tele objavili na svoje veľké prekvapenie tumor. Bol starý viac ako päťdesiattisíc rokov. Bola to vtedy veľká vedecká senzácia.

Teraz ale prišla z Tanzánie správa o obrovskej senzácii, ktorá všetko čo bolo dosiaľ o tumoroch známe, vysoko prekonala.

Archeológovia tam vykopali zvyšky reptila, dlhého tri metre, ktorý bol starý viac ako štvrť milardy rokov. Tento druh zvierat je známy ako gorgonopsid. Bolo veľkým šťastím, že tumor „prežil“ taký nepredstaviteľne dlhý čas. Takmer všetky druhy tumorov pozostávajú z organického tkaniva, teda z mäkkého materiálu, ktorý sa po smrti organizmu rýchlo rozpadne, práve tak ako aj mäso, z ktorého zviera pozostáva.

V tomto prípade však išlo o veľmi zriedkavý druh tumoru, ktorý sa odborne nazýva odontom. Udržal sa taký dlhý čas len preto, lebo bol vytvorený z adamantínu. A taký tumor sa môže vytvoriť len v sánke, prípadne na koreni zuba. A skutočne to tak bolo u tohto nájdeného gorgonopsida. Tumor sa vytvoril na koreni zuba špicáka. Vedci ďalej zistili, že sa musel vytoriť ešte v jeho embryonálnom stave.

Gorgonopsidy žili pred 250 miliónmi rokov a boli mäsožravce. Vymreli v čase katastrofického masového vymierania živočíchov.

Vulkanológovia túto katastrofu dávajú do súvisu s extrémnou činnosťou sibírskych vulkánov, ktorá v tom čase prepukla a mala trvať niekoľko desaťročí.