Sen o energii „zadarmo“ sa napĺňa: Začala sa montáž prvého fúzneho reaktora

02.08.2020 23:53

Vo vysokých halách niekoľko kilometrov od  Aix-en-Provence v južnom Francúzsku boli konečne zhromaždené všetky časti a súčasti (niektoré vážia niekoľko ton), z ktorých bude postavený prvý fúzny reaktor na svete.

Boli postupne do Francúzska dopravované  z rôznych končín sveta.28. júla sa začala stavba fúzneho reaktora ITER, ktorý bude vyrábať energiu termonukleárnou jadrovou fúziou. Stavajú ho spoločne USA, Rusko a Európa, ako aj ďalších 30 krajín.

Termonukleárna jadrová fúzia výraba energiu hviezd a samozrejme aj naše Slnko má svoje teplo a svetlo z nej. Na Zemi sa považuje za energiu budúcnosti.

Už v roku 2025 má ITER vyrobiť prvú plazmu pozostávajúcu z deutéria (stabilný izotop vodíka) a tricia (rádioaktívny izotop vodíka). Tá bude potom zohriata na 150 milión stupňov Celsia (to je desaťnásobok teploty, ktorá panuje v jadre Slnka).

Až pri takej teplote príde k zapáleniu termonukleárnej jadrovej fúzie  a následne bude reaktor produkovať 500 megawatt termickej energie. Pri jej výrobe nevzniká žiadny nebezpečný rádioaktívny odpad, ako je to v prípade atómových elektrární. Ide tu o výrobu tzv. absolútne čistej energie.

Vyprodukovaná termická energia potom zohrievaním vody vyrába paru, ktorá poháňa parné turbíny vyrábajúce elektrický prúd. V prípade ITERU bude jeho menovitý výkon 200 megawatt, čo bude stačiť na dodávanie elektrického prúdu približne pre 200 000 domácnosti.

Experti tvrdia, že touto technikou budeme môcť v budúcnosti vyriešiť všetky naše problémy s energiou.