Šéfka ECB odrazu po dlhom zavádzaní oznámila „bankrot“ EÚ: Vysoká Inflácia bude dlho pretrvávať

05.07.2022 23:12

Christine Lagarde šéfka Európskej centrálnej banky zlyhala na celej čiare a klamala a zavádzala občanov EÚ.   

Keď Talian Mario Draghi končil vo svojej funkcii šéfa ECB, tak na toto miesto bolo niekoľko podstatne vhodnejších kandidátov, ako osoba, ktorá prekvapujúco ho získala. Všeobecne sa medzi expertami očakávalo, že preteky vyhrá favorit vtedajšej kancelárky Merkel, šéf Bundesbank Jens Weidmann, alebo napríklad Fín Olli Rehn. Napokon sa ale voči kancelárke presadil prezident Macron a novým šéfom sa stala francúzska právnička Christine Lagarde, prvá žena v tejto pozícii.

Už vtedy médiá lamentovali, že je neskúsená a že bude postrachom pre sporiteľov, čo sa aj naplnilo.

V súčasnosti jej možno vyčítať veľké klamstvo – celé mesiace občanov „upokojovala“, že enormný rast cien je len krátkodobý fenomén. Odrazu sama oznamuje, že tomu tak nebude a dokonca hovorí o tom, že to bude trvalý stav.

Počas vrcholového stretnutia zástupcov renomovaných finančných inštitúcií v portugalskej Sintre o. i. negatívnych prognóz Lagarde povedala:

„Nemyslím si, že sa ešte niekedy dostaneme naspäť do časov nízkej inflácie.“

To znamená, že Lagarde si priznala vlastné totálne zlyhanie. Pritom dobre vedela od začiatku, že jej hlavnou úlohou a či presnejšie vyjadrené, hlavnou povinnosťou  ako prezidentky ECB je robiť neustále všetko preto, aby inflácia v žiadnom prípade nebola väčšia ako dve percentá. Napriek tomu pripustila, že už vyše roka je inflácia oveľa väčšia a nerobila nič proti tomu.

Napríklad v ekonomicky najsilnejšej krajine v EÚ, v Nemecku bola inflácia v júni 2022 takmer štvornásobok zmienených dvoch percent v porovnaní s júnom 2021.

Experti Lagarde ostro kritizujú. Nemecký ekonóm Thomas Mayer povedal, že neschopná Lagarde robí všetko možné, len nie to čo by mala robiť:

 „Namiesto toho, aby sa pani Lagarde starala intenzívne o rastúcu infláciu, tak trávi  už roky svoj čas v akomsi svete rozprávok. Stará sa radšej napríklad o transformáciu ekonomiky podľa chúťok a želaní Zelených alebo o gender problematiku. Čo možno očakávať od právničky, ktorá ekonomike sa nerozumie.“

V jej ére prišlo k najväčšiemu znehodnoteniu peňazí za posledných 52 rokov. Nemecký finančný expert Frank Schäffler sa dožaduje jej odstúpenia z funkcie pre neschopnosť.

Je hanbou našej demokracie, že táto žena, ktorá miluje priam hriešne luxus a mesačne zarába okolo 40 000 eur a doslova kašle na starosti a čoraz väčšiu núdzu tých, ktorí oproti nej zarábajú len „almužnu“ a pritom na rozdiel od nej musia tvrdo pracovať, smie ďalej vykonávať svoju vysokú funkciu.