Šéfka CDU sa veľmi rozhnevala na Viktora Orbána – a to plným právom, znie v nemeckých médiách

22.02.2019 22:17

V jej hneve ju podporujú aj nemecké systémové médiá, ktoré si Orbána berú na mušku pri každej, z ich pohľadu vhodnej príležitosti.

Tak aj teraz v piatok difamujúco uvádzali, že maďarský premiér neustále pravicovo populisticky atakuje európsku migračnú politiku. To je ale lož, lebo Orbán ostro kritizuje  len merkelovskú utečeneckú politiku a tá nie je celoeurópska, lebo ju odmieta veľký počet krajín v Európe.

Nemecké poplatné média píšu, že Annegret Kramp-Karrenbauer v týchto dňoch už s Viktorom Orbánom stratila trpezlivosť celkom. Dodávajú, že aj špičkoví politici z  CDU-CSU po dlhom čase zdržanlivosti teraz veľmi zostrili tón voči Orbánovi. Okrem iného aj šéf CSU Markus Söder. Ten ešte donedávna – keď mu to bolo veľmi vhod z vnútropolitických dôvodov v časoch napätia medzi CSU a CDU – prejavoval demonštratívne otvorené sympatie voči Orbánovi a jeho protiutečeneckej politike.

Po Orbánových viacnásobných útokoch na Junckera odkázala vo štvrtok šéfka CDU maďarskému premiérovi, že ak v tom bude aj naďalej pokračovať, tak že ukončí pravidelné rozhovory medzi CDU a stranou Fidesz. Obe strany i CSU sú členmi Európskej Ľudovej Strany, EĽS.

Manfred Weber z CSU upozornil Orbána, že jeho strana Fidesz sa veľmi vzďaluje od pozícií, ktorými sa vyznačuje a ich presadzuje  EĽS. Weber mu takto signalizoval, že môže prísť k skorému vylúčeniu Fidesz z EĽS.