Šéf Zelených Habeck chce dodať Kyjevu zbrane! Je za tým Soros a Biely Dom?

26.05.2021 23:23

Robert Habeck je na pozvanie ukrajinského prezidenta niekoľko dní na Ukrajine. Po stretnutí s Volodymyrom Zelenskym prišlo prekvapujúce vyhlásenie od šéfa nemeckých Zelených.

Habeck sa vyslovil za to, že v súčasnej situácii je potrebné a dôležité dodať Ukrajine zbrane. Svoju požiadavku dodať Ukrajine zbrane špecifikoval v Deutschlandfunk:

„Ukrajina nebojuje na svojom území len za seba – nie, ona bojuje aj za bezpečnosť Európy. A Ukrajina sa v tomto boji cíti byť prenechaná svojmu osudu a je to naozaj tak.“

Habeck nepovedal kto podľa neho ohrozuje bezpečnosť Európy, ale možno s istotou tvrdiť, že jednoznačne myslel na Rusko.

V tejto súvislosti si pripomeňme, že keď začiatkom mája bol v Kyjeve minister zahraničia USA Antony Blinken, tak o. i. vyhlásil:

„Naša finančná podpora pre ukrajinskú armádu bude s okamžitou platnosťou novým zákonom navýšená a bude ročne obnášať 300 miliónov dolárov.“

Ešte predtým prezident Joe Biden uistil slávnostne Zelenského „neotrasiteľnou podporou USA“, a to v súvislosti s trvalou ruskou agresiou v doneckej a luhanskej oblasti a na Kryme.

Podobnú rétoriku voči Rusku používa aj Soros, blízky priateľ Bidena. A Soros má veľmi blízko aj k viacerým aktivistickým zoskupeniam nemeckých Zelených.

Robert Habeck akoby svojou návštevou na Ukrajine len napĺňal slová Bidena a Blinkena a „vykonával ich vôľu“.

Ukrajina bude mať americké peniaze a Nemecko môže dodať zbrane. Agresora voči Ukrajine pomenoval už prezident USA a jeho minister a Habeck to teraz len umocnil.

Ale buď bol Habeck naivný, alebo sa prepočítal. Merkel síce jeho vyjadrenia nekomentovala (z opatrnosti), ale jeho požiadavka na dodávku zbraní Kyjevu narazila na veľmi ostrú kritiku SPD a aj Ľavice.

Šéf SPD-frakcie Rolf Mützenich povedal:

„Je nepochopiteľné, čo Habeck žiada. Akoby nepoznal vnútornú situáciu Ukrajiny. Okrem toho asi zabudol, že vo volebnom programe jeho strany je napísané, že chce ukončiť dodávky zbraní všetkých EÚ štátov na územia, kde vládne napätie a hrozia vojenské konflikty. Možno sa však snaží o nový imidž. V každom prípade sú jeho vyjadrenia nielen kontraproduktívne, ale aj nebezpečné“.

Dietmar Bartsch, šéf frakcie Ľavice k Habeckovej požiadavke povedal:

„Zbrane pre Ukrajinu sú naozaj to posledné, čo tento región potrebuje. Okrem toho je nezodpovedné, že Habeck sa nahlas zamýšľa aj o prijatí Ukrajiny do NATO. Preto je otázkou, či Politika  Zelených nie je viac politikou eskalácie, ako politikou zmierňovania napätia.“

V každom prípade je politika, ako ju v Kyjeve formuloval Robert Habeck aj politikou Bidena a jeho vlády!

Robert Habeck ale zrejme nevie, že viac ako 65 percent Nemcov pokladá USA za najväčšie nebezpečie pre mier vo svete.

Habecka skritizovali za jeho slová v Kyjeve dokonca aj veľké časti Zelených.

Tagespiegel sa dozvedal čo povie na vyjadrenia svojho kolegu Annalena Baerbock, kandidátka Zelených na kancelárske kreslo. Zatiaľ od nej neprišiel žiadny komentár.