Saský Úrad pre ochranu ústavy odmietol sledovanie AfD v Sasku

07.09.2018 22:17

Gordian Meyer-Plath, saský prezident Úradu pre ochranu ústavy odmietol návrh (neoficiálny príkaz z Berlína, z Úradu vlády), aby jeho ľudia sledovali AfD v Sasku. Možno teraz očakávať, že bude nepriamo obvinený zo sympatizovania s AfD. Pripomeňme si, že ide o demokratickú najsilnejšiu opozičnú stranu v Bundestagu, za ktorou stojí okolo 18 percent Nemcov. Vládnúce strany ju označujú len preto za extrémnu pravicu, lebo je proti utečeneckej politike koalície v Berlíne.

Meyer-Plath povedal v utorok v rádiu Berlín-Brandenburg, že niečo také by bolo možné len v prípade, že celá AfD, ako politická strana by musela mať komplexné štruktúry, ktoré robia všetko pre to, aby rozbili spoločenský poriadok vybudovaný na základných pilieroch nemeckej ústavy. Niečo také sa AfD v Sasku ale nedá nijako dokázať, lebo na to nie sú žiadne dôkazy.

V niekoľkých iných spolkových krajinách, ktoré sú ovládané SPD a CDU, ako napríklad Dolné Sasko, Brémy, Severné Porýnie-Vestfálsko, príslušní ministri vnútra už robia opatrenia, aby presadili sledovanie AfD tamojšími Úradmi pre ochranu ústavy. Zdôvodňujú to pravicovým extrémizmom AfD.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer to odmieta, ako absolútne bezdôvodné. Inými slovami CDU a SPD koná proti princípom a zásadam demokracie.