Sasko-Anhaltsko: AfD útočí na prvenstvo. Má preferencie ako SPD, Zelení, FDP a Ľavica dohromady

30.06.2023 12:19

V Sasku-Anhaltsku sa rozvinul súboj medzi padajúcou CDU a AfD. Všetky ostatné strany sú podľa nového prieskumu jednociferné.

V polovici legislatívneho obdobia sa politická nálada v Sasku-Anhaltsku zmenila. Krajinská vláda zložená z CDU, SPD a FDP stratila u voličov väčšinu. Podľa prieskumu  Inštitútu Insa by koaličné strany volilo len 46 percent.

 

AfD na druhej strane v porovnaní s  krajinskými voľbami v roku 2021 získala viac ako osem percent a teraz má 29 percent. To je najvyššia hodnota, aká kedy bola nameraná pre stranu AfD v Sasku-Anhaltsku. Insa uskutočnila prieskum pre denník Bild.

 

AfD je tak silnejšia ako SPD, Linke (po deväť percent) a Zelení ( šesť). V prospech týchto troch strán by sa rozhodlo len 24 percent. FDP dosahuje šesť percent. Tieto štyri strany sú spolu o bod pred AfD, teda prakticky rovnaké.

Na prvom mieste je CDU s 31 percentami – o viac ako šesť bodov menej ako v krajinských voľbách pred dvoma rokmi. Ak bude trend pokračovať, premiér Reiner Haseloff (CDU) by musel do vlády dostať Zelených alebo Ľavicu, aby z moci vylúčil AfD.

V tom pripade by Išlo o prvú štvorkoalíciu v Nemecku od druhej svetovej vojny.

Zatiaľ nie je jasné, či vôbec bude 72-ročný Haseloff opäť kandidovať v ďalších voľbách na jar 2026.