Sancta Colonia - Heiliges Köln - Svätý Kolín

25.12.2014 21:21

Kolín - metropola na Rýne, mesto, ktoré je viac ako 2 000 rokov staré, sa prezentuje svojim početným návštevníkom ako jedinečná "výkladná skrinka" kultúrnej a religióznej histórie.

Sancta Colonia - tento nápis bol v  11. storočí vyrazený na zlatých minciach, razených v kolínskej arcibiskupskej mincovni. Išlo o mimoriadne vzácny čestný titul. V stredoveku ho smeli niesť okrem Kolína len Jeruzalem, Rím a Konštantinopol. Miliónové mesto na Rýne, štvrté najväčšie nemecké mesto, nemá významné miesto len v rámci svojej starej kresťanskej kulúry, ale je pevne spojené aj s dejinami Rímskej ríše. V roku 50 zažila rímska osada na brehu Rýna na príkaz cisára Claudia prudkú zmenu. Bola pozdvihnutá do úrovne Colonie a to znamenalo, že sa stala rímskym mestom, a tak sa začal jej rýchly rozvoj a rast. 

Kolín sa stal dôležitým miestom, kde sa stretávali a miešali rôzne kutúry a národy. V Kolíne vznikla v nasledujúcich storočiach prvá židovska obec, na sever od Álp. Najstarší existujúci dokument o nej pochádza z roku 321. A tak možno vo Svätom Kolíne okrem rímskych zrúcanín a zvyškov rímskych opevnení nájsť aj prvé svedectvá židovskej kultúry v rímskej Germánii. V neskorom stredoveku bol Kolín najväčším mestom Nemecka - žilo v ňom 40 000 obyvateľov.

V 11. a 12. storočí vznikli v tomto veľmi svojráznom a nespočetnými turistami z celého sveta navštevovanom  meste početné grandiózne stavby kresťanskej civilizácie, ktoré ešte aj dnes veľmi výrazným spôsobom formujú a dotvárajú jeho obraz. Ide o dvanásť bazilík vybudovaných v románskom štýle. Jednou z nich je veľkolepá katedrála Groß St. Martin na Fischmarkte. Ďalšou jedinečnou bazilikou patriacou do tejto rady, je St. Gereon, v ktorej jadre existujú ešte zvyšky rímskeho domu smútku z polovice 4. storočia. Avšak najvýnimočnejšou religióznou stavbou Kolína i celého Nemecka je svetoznámy grandiózny kolínsky Dóm, ktorého základný kameň bol položený v roku 1248 a ktorý je jednou z najväčších gotických katedrál na svete. Zároveň je najviac navštevovanou pamätihodnosťou Nemecka.  Dóm navštívilo v roku 2013 až 6,2 miliónov ľudí. 

Venoval som mu pred niekoľkými mesiacmi na mojom webe samostatný článok. 

V niekdajšej rímskej Colonii - dnešnom Kolíne - žijú v súčasnosti príslušníci 180 národov.