Sahra Wagenknecht: V prípade Navaľného reaguje Berlín pokrytecky a cynicky

06.09.2020 22:41

Bývalá šéfka frakcie Ľavice v Bundestagu Wagenknecht varuje Berlín pred tým, aby v prípade Navaľného nekonal pokrytecky. Spolková vláda vyhlásila na základe analýz v špeciálnom laboratóriu Bundeswehru, že Navaľnyj bol otrávený novičokom a robí za to Moskvu zodpovednou, čo ruská vláda kategoricky odmieta.

V Berlíne sa preto vo vládnych kruhoch už diskutuje o nových trestných sankciách voči Rusku.

Najnovšie sa už ozývajú aj hlasy, ktoré by chceli potrestať Rusko tým, že Nemecko ukončí spoluprácu s Ruskom na Nord Stream 2, do ktorého Moskva vložila vysoké investície.

Sahra Wagenknecht:

„Ak niekto s poukázaním na prípad Navaľného žiada predčasné ukončenie rusko-nemeckého projektu Nord Stream 2, tak potom treba hodnotiť aj ostatných dodávateľov zemného plynu a ropy do Nemecka podľa tých istých kritérií a aj tam urobiť konzekvencie. Ak tak neurobíme, tak sme len pokrytci s dvojitou morálkou.

Lebo ak je za otrávenie Navaľného naozaj zodpovedná Moskva – čo však vôbec nie je spoľahlivo dokázané  - tak naproti tomu je úplne jasné a maximálne odsúdeniahodné, že napr. v Saudskej Arábii bolo a je bežnou praxou, že opozičným politikom stínajú hlavy, ale my už roky odtiaľ poberáme ropu a ani vo sne nás nenapadne hroziť sankciami.

Podobne mlčíme, keď americká armáda zabíja stovky nevinných civilistov v cudzích krajinách svojimi dronmi a my od USA poberáme bridlicový plyn a k vráždám len mlčíme.“

Wagenknecht ostro vyčítala Berlínu, že hanebne nasadzuje dvojaký meter – spojencom prepáči aj najbrutálnejšie zločiny proti ľudskosti, ale Moskvu neustále nezmyselne atakuje a obviňuje a chce trestať.

Berlín akoby však v tomto prípade celkom zabudol na to, že ak by naozaj zastavil Nord Stream 2, tak spôsobí obrovské škody aj vlastným firmám i iným EÚ firmám.

Lebo do jeho výstavby je involvovaných viac ako 100  firiem z 12. EÚ štátov – a z toho 50 nemeckých.