Rusku boli ukradnuté miliardy a západné médiá potom oznámili, že vraj zbankrotovalo

24.07.2022 19:25

Krátko po tom ako ruská armáda prekročila ukrajinské hranice, tak Západ zmrazil ruský majetok v hodnote približne 300 miliard dolárov. To boli devízové rezervy Ruskej centrálnej banky. Okrem toho Západ odstavil Rusko od svojich finančných trhov a ruským bankám znemožnil používanie medzinárodného platobného systému SWIFT.

Z toho vyplýva, že Rusko nemôže poukazovať platby svojím zahraničným veriteľom – z veľkej časti západným.

Preto keď západné médiá píšu, že Rusko zbankrotovalo a že je insolventné, tak len  klamú a zavádzajú. Pravdou totiž je, že Západ nedovoľuje, aby Rusko mohlo poukázať okolo 100 miliónov dolárov a eur na úrokoch, ktoré sa stali  splatné.

Širokej verejn osti, ktorá nepozná súvislosti má takto byť vsugerované, že Rusko finačne a ekonomicky skrachovalo. Rusko mohlo v tejto situácii,  keď západní investori už čakali na svoje peniaze im  jednoducho oznámiť, aby sa obrátili na EÚ a USA, že tí zadržiavajú ruské peniaze.

Rusko to ale tak neurobilo, ale reagovalo inakšie, čím ukázalo, že jeho údajná insolvencia je len vymyslená rozprávka západných médií. Jedna z mnohých, aké vyfantazírovali o Putinovi a Rusku, tak ako ich produkovali aj o Donaldovi Trumpovi.

Agentúra Interfax uviedla, že zmienené podlžnosti boli splatené už v máji, a to že tieto prostriedky boli prostredníctvom Euroclear kvôli protiruským sankciám zablokované,  to už nie je problémom Ruska, ako to povedal hovorca ruského prezidenta.