Rusko upodozrieva NATO z vraždy veľvyslanca Karlova v Ankare

22.12.2016 21:10

Obama vyhlásil len pred niekoľkými dňami, že Moskve zasadí prekvapujúcu ranu, ako odplatu za to, že zmanipulovala voľby v prospech Trumpa. Obama a NATO majú k sebe dôverne blízko. NATO neurobí žiadny krok bez toho, aby o tom „ešteprezident“ USA nevedel.

Turecký prezident sa s V. Putinom spojil telefonicky už krátko po zavraždení ruského diplomata. Moskva a Ankara zastrelenie Karlova označili v spoločnom vyhlásení za provokáciu, ktorej režisérmi boli tí, ktorí chcú prekaziť ich zbližovanie. Tým nepriamo mienili USA.

O niekoľko hodín neskôr prehlásil známy ruský diplomat Franc Klinčevič, predseda parlamentného Výboru pre obranu, že je veľmi pravdepodobné, že prsty v atentáte mala tajná služba NATO.

Podobne sa vyjadrila aj turecká strana, ktorá toto vyhlásenia ešte rozšírila o svoje podozrenie, že atentátnika bol prepojený aj s USA a s nemenovaným arabským štátom z oblasti Golfu.

Putin a Erdogan vyhlásili, že napriek zavraždeniu veľvyslanca, alebo práve preto, budú ešte užšie spolupracovať v boji proti terorizmu, lebo aj jeho zavraždenie bolo aktom teroru.

„Ruský prezident a ja sme tej istej mienky, že táto provokácia, táto zákerná vražda ruského veľvyslanca na našej pôde, mala slúžiť k rozbitiu zlepšených rusko-tureckých vzťahov“, povedal Erdogan počas slávnostného otvorenia nového euroázijského tunelu pod Bosporom, ktorý spojil po prvý raz podmorskou cestu európsky Istanbul s ázijským Istanbulom.

Odkedy v roku 2011  ozbrojené bandy a najatí žoldnieri, takzvaná opozícia a rebeli, v poverení a s podporou USA a Saudskej Arábie prepadli Sýriu a rozpútali brutálnu vojnu, očakával Západ rýchle víťazstvo  a následné zabitie prezidenta Asada, podľa podobného zločineckého scenára ako sa to stalo v Lýbii. Ich „rafinovaný“ plán však  totálne stroskotal. 

S čím ale Obama nepočítal:

Rusko sa vojensky zamiešalo a prekazilo úmysly Ameriky. Washington hanebne prehral svoju hru o Sýriu.

Zavraždenie veľvyslanca bolo perfektne naplánované – uskutočnilo sa len deň pred trilaterálnym stretnutím v utorok v Moskve, kde išlo o dôležité rozhovory zastupiteľov Ruska, Iránu a Turecka. Téma: Mier v Sýrii.

Porážka proamerických bánd a teroristov v Aleppe spôsobila aj v Berlíne hnev a sklamanie. Predseda Zahraničného výboru Bundstagu – veľký odporca Putina – Norbert Röttgen vzdorovite vyhlasil, že s Asadom nebude v Sýrii žiadny mier. Tým nepriamo ukázal prstom na Moskvu.

Merkel a jej poskokovia sa teraz obávajú, že Rusko, Turecko, Irán a Sýria vypracujú záväznú dohodu o mieri v Sýrii, a to bez Berlína, Bruselu a Obamu. Pred takou „hrôzou“ majú veľký strach.

A Trump neurobí nič preto, aby to rozbil.