Rusko sa „vracia“ do Európy, jeho priaznivci F. Fillon a M. Le Pen silnejú

29.11.2016 11:07

V EÚ čoraz viac silnejú politické i spoločenské kruhy, ktoré si želajú návrat k spolupráci s Ruskom. Vo Francúzsku sa teraz presadil Francois Fillon ako kandidát  konzervatívcov, strany Republikánov LR, do prezidentských volieb v apríli 2017. Fillon je známy aj  ako priateľ a obdivovateľ V. Putina.

Čo sa týka jeho názorov na medzinárodnú politku, je absolútnym prgmatikom a už len preto urobí všetko preto, ak bude prezident, aby prišlo k zrušeniu sankcií proti Rusku a aby sa vzťahy s Moskvou úplne znormalizovali. Jeho víťazstvo pozdravili nadšene aj ruské médiá. Známy moderátor D. Kiselev prerušil vysielanie, keď mu bola doručená informácia o Fillonovi a oznámil jeho víťazstvo. V ruských médiách sa následne objavili komentáre, ktoré vyzdvihovali skutočnosť, že pravicovo-konzervatívne kruhy získavajú v celej Európe čoraz väčšiu váhu.

Momentálne to však vyzerá vo Francúzsku tak, že s prevahou najvyššie preferencie na prezidenta Francúzska má Marine Le Pen. Táto skvelá politička, ktorá je na čele strany Front National, sa najlepšie a najodvážnejšie zasadzuje za obhajovanie pozitívnych hodnôt európskej civilizácie a je nekompromisne proti jej infiltrácii ideológiou islamu. Aj ona má veľmi dobrý vzťah s ruským prezidentom. Preferencie ukazujú, že Marine Le Pen má veľmi dobrú šancu na to, aby sa na budúcu jar nasťahovala ako prezidentka do Elyzejského paláca v Paríži. Dokonca voči Fillonovi, ktorý ešte pred nejakým časom bol považovaný za najväčšieho kandidáta na prezidenta, je pomerom 29 ku 20 percent vpredu. Súčasný prezident Francois Hollande sa ešte nevyjadril, či bude opäť kandidovať. Hodlá to oznámiť v decembri.

Dvaja spriatelení francúzski žurnalisti, s ktorými som v sobotu za krásneho slnečného počasia sedel  v malej kaviarni na nábreží rieky Garonne, v Bordeaux, mi v rozhovore o situácii vo Francúzsku potvrdili, že Hollande nemá najmenšiu šancu stať sa opäť prezidentom. Bordeaux je hlavné mesto Akvitánie, ktorá je rozlohou o niečo menšia ako Slovensko. Za posledných päť rokov sa tak v Bordeaux, ako aj v Akvitánii počet priazanivcov Marine Le Pen až strojnásobil.

Dokonca aj súčasný francúzsky premiér Manuel Valls povedal, že víťazstvo Front National v prezidentských voľbách je pravdepodobné. 63 percent Francúzov si ju vie predstaviť ako hlavu štátu.