Rusko rozhodlo o novej stratégii v zahraničnej politike a vyhlásilo USA a Západ za svoje najväčšie ohrozenie

01.04.2023 13:06

V piatok oznámil prezident Putin, že novú orientaćiu a zmenu doterajšej stratégie  zahraničnej politiky Ruska si vyžiadali súčasné prevratné otrasy na medzinárodnej scéne.

Jeho spojenec, bieloruský prezident Alexander Lukašenko deklaroval ochotu rozmiestniť v Bielorusku „strategické“ ruské jadrové zbrane.

 

Jedným z cieľov novej stratégie ruskej zahraničnej politiky, ktorú ohlásil Putin, je odstránenie dominancie Západu vo svetovej politike.

 

„Ruská federácia podnikne kroky, ktoré umožnia odstránenie (...) dominancie Spojených štátov a iných nepriateľských krajín vo svetovej politike,“

píše sa v 42-stranovom dokumente.

 

Je v ňom o.i. zdôraznené, že Čína a India sú dôležitými spojencami Ruska. To samozrejme veľmi znervózňuje a znepokojuje Západ, a to o to viac, že práve Rusko pomohlo eliminovať nedôveru, ktorá dlho panovala medzi Čínou a Indiou a podnietiť ich zblíženie.

 

Čína a India boli vyhlásené za dôležitých spojencov Ruska na svetovej scéne. Stratégia preto zdôrazňuje dôležitosť „hlbších vzťahov a koordinácie s priateľskými suverénnymi globálnymi mocenskými a rozvojovými centrami na euroázijskom kontinente“.

 

Nová ruská doktrína tiež predpokladá rozšírenie vzťahov s Afrikou a Latinskou Amerikou.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s novou stratégiou hovoril o potrebe  pádnej reakcie Moskvy na "existenciálny charakter hrozieb pre bezpečnosť a rozvoj Ruska, ktorý vyplynul z konania nepriateľských štátov".

 

Moskva klasifikovala približne 20 štátov ako „nepriateľské“. Patria tam o.i. USA, Nemecko, Veľká Británia a Poľsko. Všetci uvalili na Moskvu masívne sankcie za ruskú vojnu proti Ukrajine.