Rusko poskytuje azyl ľuďom prenasledovným na Západe z politických dôvodov

05.06.2022 21:06

Určite to nie je nová informácia, ale na Západe sa o tom nepíše a nehovorí. V Rusku žije mnoho ľudí, ktorí v priebehu rokov prišli zo Západu z politických dôvodov a dostali tam azyl.

Prípad občana USA Edwarda Snowdena, ktorý žije v Rusku - kde dostal azyl -  už od roku 2013 je všeobecne dobre známy. V USA  Snowdenovi, niekdajšiemu spolupracovníkovi CIA, hrozí minimálne doživotné väzenie za „velezradu“, a to napriek tomu, že bol v roku 2016 nominovaný na Nobelovu cenu mieru.

V ďalšom z množstva podobnych azylantov v Rusku, ktorí prišli zo Západu, sa v krátkosti zmienim aspoň o dvoch skvelých a odvážnych ženách.

Holandská žurnalistka Sonja van den Ende žila nejaký čas v Sýrii, kde zažila občiansku vojnu, ktorú vyvolal Západ za účelom zmeny režimu. Tam okrem iného odhalila aj to ako holandská vláda financovala islamský štát IS a ako tiež financovala aj ďalšie teroristické skupiny a organizácie, ktoré mali pomôcť zvrhnúť legitimnú vládu v Sýrii. Po publikovaní niektorých informácii o týchto aktivitách sa pre ňu holandská pôda stala až príliš horúca, a tak odišla do Moskvy, kde dostala politický azyl.

V Rusku pracuje ako žurnalistka a v súčasnosti aj ako vojnová korešpondentka, ktorá sprevádza ruskú armádu v Ukrajine. Píše objektívne a realisticky o tom čo sa tam deje, i o tom ako západné médiá prekrúcajú a skreslujú fakty o vojenskom konflikte na Ukrajine. A samozrejme, že preto z nej robia konšpirátorku a prisluhovačku Moskvy.

Link k jej stručnej informácii, kde hovorí anglicky o svojich aktivitách:

https://www.youtube.com/watch?v=JH_uB_pbvJM

Svojím spôsobom podobný prípad je aj kanadská žurnalistka Eva Bartlett, ktorá tiež odhalila, že západné štáty podporovali islamských teroristov na Blízkom Východe, o čom vypovedala dokonca aj pred OSN. Napriek tomu bola v Kanade osobne ohrozená, a tak odišla do Ruska, kde dostala politický azyl.

Aj ju napr. na wikipédii označili za konšpirátorku a podporovateľku Moskvy.  V nemeckej verzii aspoň niekoľko riadkov o nej:    

„Seit 2014 schreibt Eva Bartlett auch über Syrien, ein Thema, zu dem ihre Schriften insbesondere wegen ihrer Unterstützung des syrischen Regimes sowie wegen der Verbreitung von Falschinformationen und Verschwörungstheorien umstritten sind.  –  Od 2014 píše Eva Bartlett aj o Sýrii, pričom jej články, v ktorých  vyjadruje podporu sýrskemu režimu a šíri falošné informácie a konšpiračné teórie, sú sporné.“