Rusko chce zažalovať USA astronautku za úmyselné poškodenie ruského modulu na ISS

09.12.2021 22:12

ArsTechnica informovala o tom, že ruská kozmická agentúra Roskosmos oznámila, že podá na americkú astronautku Serenu Auñón-Chancellor trestné oznámenie. Podľa agentúry astronautka navŕtala dieru do ruského kozmického modulu Sojus MS-09, aby si tak vynútila predčasný návrat na Zem.

V auguste 2018, keď bol modul zaparkovaný na ISS, tak signalizovali jeho senzory pokles tlaku v jeho vnútri. Bolo to spôsobené malou dierou.

Diera bola okamžite provizórne utesnená a o niekoľko dní neskôr sa Sojus MS-09  bezpečne vrátil na Zem s Chancellor a s jej dvoma kolegami, Nemcom Alexandrom Gerstom a Rusom Sergejom Prokopjevom.

Medzičasom potvrdil Prokopjev, že diera bola jednoznačne navŕtaná znútra modulu – na vnútornej strane bolo totiž vidieť stopy po vŕtaní, a tak bolo možné vylúčiť, že diera bola dôsledok kolízie s nejakým miniatúrnym kozmickým objektom.

To je informácia podľa Associated Press.

Dôvodom zmieneného poškodenia má byť podľa Roskosmosu akútna psychická kríza u americkej astronautky, ktorá u nej prepukla po tom, ako utrpela na palube ISS trombózu vény, ktorú si bola nútená sama ošetrovať a preto sa chcela urýchlene dostať na Zem.

Američania ruské obvinenie odmietajú a majú iné vysvetlenie.

Ruská strana už poslala vyšetrovací protokol na príslušný justičný orgán, a ten po jeho preskúmaní rozhodne o ďalšom postupe.