Rusko a USA herec Steven Seagal sú nerozlučnými spojencami a priateľmi

03.03.2023 15:21

Ruský prezident Vladimir Putin udelil v pondelok americkému hercovi Stevenovi Seagalovi "Rád priateľstva". Seagal dostal cenu za „veľký prínos k rozvoju medzinárodnej kultúrnej a humanitárnej spolupráce", uvádza sa v dokumente zverejnenom na internetovej stránke ruskej vlády.

Bývalá hollywoodska hviezda je už desaťročia otvoreným podporovateľom Putina, ktorý mu v roku 2016 udelil ruské občianstvo.

 

Seagal obhajuje aj kroky Ruska na Ukrajine. Vlani v auguste 70-ročný muž navštívil východoukrajinský región Doneck a stretol sa s vodcom proruských separatistov Denisom Pušilinom, aby ho uistil o svojej podpore.

 

V deň Putinových 70. narodenín vlani v októbri Seagal, ktorý teraz žije v Rusku, nahral video, v ktorom Putina označil za jedného z najväčších vodcov na svete.

 

Seagal, ktorý bol trénovaný v japonskom bojovom umení Aikido, zažil svoju  najväčšiu slávu a veľké úspechy v americkom filmovom biznise koncom 80-tych a začiatkom 90-tych rokov s akčnými filmami ako "Red Alert". A má stále štatút hviezdy v Rusku a ďalších krajinách východnej Európy a strednej Európy.

 

Medzi držiteľov štátnej ceny Rádu priateľstva patrí o.i. aj bývalý minister zahraničných vecí USA a generálny riaditeľ ExxonMobil Rex Tillerson a prezident FIFA Gianni Infantino.