Rusko a Čína demonštrujú v západnom Pacifiku ešte užšiu vojenskú spoluprácu

25.10.2021 23:08

Čína chce prvými spoločnými patrolami s Ruskom v západnom Pacifiku zintenzívniť budovanie rozsiahleho strategického partnerstva oboch krajín v novej epoche svetových dejín.

Oficiálne to oznámilo čínske Ministerstvo obrany. Na svojej webovej stránke uviedlo:

„Cieľom našich spoločných manévrov je zlepšenie  našich schopností a spolupráca pri aktivitách podporujúcich medzinárodnú a strategickú stabilitu. Naše spoločné cvičenia sú súčasťou každoročnej spolupráce oboch našich národov a nie sú namierené proti nikomu.“

Západné médiá ale uvádzajú, že rusko-čínske manévre v blízkosti severných brehov Japonska sa konajú práve v čase dramatického zhoršenia vzťahov oboch štátov k Západu.

Táto formulácia však pretáča realitu, lebo ani Rusko a ani Čína neurobili nič pre zhoršenie vzťahov so Západom.

Práve naopak - je to Západ, ktorý sa neustále vyhráža Rusku a vyhlasuje proti nemu sankcie. Je to NATO, ktoré svojou prítomnosťou a letmi pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice, ako aj v Baltiku, neustále provokuje Rusko. A je to Západ, ktorý robí všetko pre to, aby sa Čina nestala najsilnejšou ekonomickou mocnosťou sveta.

Pre USA je Čína najväčší geopolitický konkurent a keďže tým „narúša“  americké záujmy a bezohľadnú americkú rozpínavosť fakticky kdekoľvek, tak je aj potenciálnym nepriateľom USA.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo v sobotu, že konvoj veľkých ruských a čínskych vojenských lodí sa po prvý raz spoločne preplavil morskou úžinou medzi ostrovmi Honšu a Hokkaido na severe Japonska.

K úlohám tejto spoločnej patrole patrila demonštrácia ruských a čínskych štátnych zástav, demonštrácia pripravenosti k ochrane stability a mieru v ázijsko-pacifickom priestore a k ochrane maritimných ekonomických aktivít oboch krajín v tomto priestore.