Ruskí občania neobľubujú Angelu Merkelovú

21.11.2014 21:18

Levada centrum, ruský inštitút pre výskum verejnej mienky, uverejnil prieskum obľúbenosti západných politikov u Rusov. Podľa neho obľúbenosť kancelárky Merkelovej výrazne poklesla. Prejavilo sa to obzvlášť po nedávnej mimoriadne útočnej reči voči Vladimírovi Putinovi v Sydney. Inštitút sa pýtal Rusov aj na ich názor na Davida Camerona, Francoa Hollanda a Baraka Obamu. 

Každý druhý Rus, ktorý sa zúčastnil ankety, sa o kancelárke vyjadril negatívne.  Zvlášť negatívne ju vidia bohatí Rusi - až 55 percent z nich ju odmieta. Podobne ako Merkelová sú neobľúbení aj anglický premiér a francúzsky prezident.

Angela Merkelová je v Rusku ale oveľa známejšia ako Cameron a Hollande. 90 percent Rusov ju pozná. Camerona pozná 75 percent a Hollanda 76 percent Rusov. Zo západných politikov je v Rusku známejší ako Merkelová len Obama.

Ale tak ako je Obama pre Rusov najznámejším západným politikom, tak je pre nich s odstupom aj najneobľúbenejším politikom. Keď v roku 2009 bol zvolený za amerického prezidenta, tak bol sympatický pre 21 percent Rusov. Dnes ho neodmietajú len 2 percentá Rusov. 

Obľúbenosť Putina u Rusov extrémne narástla - 88 percent Rusov je spokojných s jeho politikou.