Ruské rakety nad Ukrajinou musíme ničiť – chce to poľský generál

22.06.2022 22:53

Poľský generál Stanislaw Koziej chce, aby NATO odstreľovalo ruské rakety nad Ukrajinou, ktoré ničia západné dodávky zbraní Kyjevu. To ale znamená priame zasiahnutie Západu do vojny na Ukrajine.

Ako píše MSN Poľsko, tak Koziej povedal:

„Ruská armáda víťazí v Donbase, ohrozuje už Odesu, obsadzuje južnú Ukrajinu a  už  ju odrezala od mora. Ak Putin vyhrá vojnu v Ukrajine, tak tým zároveň vyhrá aj proti Západu….“

Poľský generál vrauje Západ pred tým, že útok ruskej armády na baltické štáty alebo na Poľsko nie je žiadana fikcia. Podľa Kozieja je to veľmi pravdepodobné v tom prípade, ak by prišlo k úplnému víťazstvu Ruska nad Ukrajinou.

Napokon generál vyjadril ešte aj takýto názor:

„Putin je iracionálny človek a Rusko je nevyspytateľný protivník. A ak by Putin vyhral vojnu na Ukrajine, tak by jeho iracionalita ešte viac narástla. Aj keď sme všetci presvedčení, že Rusko by v takej vojne nemalo žiadnu šancu, tak musíme kalkulovať s tým, že Putin na nás zaútočí.“

Viac iracionality, ako ju prejavil tento poľský generál je už sotva možné. Tento muž akoby celkom zabudol, že Poľsko bolo v druhej svetovej vojne ležiac medzi Nemeckom a Soviertskym Zväazom takmer celkom zničené a že percentuálne zahynulo v tejto vojne najviac Poliakov.

Ak by NATO urobilo to, čoho sa dožaduje iracionálny poľský generál, tak by to bola absolútna iracionalita – iracionalita na hranici šialenstva.

Zostreľovanie ruských rakiet NATO-m nad západnou Ukrajinou, ktorá nie je jeho členským štátom by znamenalo priamy vstup tejto vojenskej organizácie do rusko-ukrajinského konfliktu, a to by veľmi pravdepodobne vyvolalo tretiu svetovú vojnu.

To by ale s istotou znamenalo aj nasadenie atómových zbraní (a toto si želá vysoko iracionálny poľský generál?)

 

Ešte si v týchto súvislostiach pripomeňme, že Severoatlantická aliancia NATO je podľa vlastných stanov politická a vojenská organizácia, ktorej členmi sú nezávislé štáty, ktoré kolektívne vytvárajú systém spoločnej obrany.

Podľa stanov NATO aliancia je čisto obranná organizácia, ktorá nikdy nezaútočí na iné štáty a nikdy nevedie žiadne útočné vojny.

Zostreľovanie ruských rakiet nad územím nejakého štátu, ktorý nie je členom aliancie, pričom Rusko nezaútočilo na žiadneho jej člena, by bolo hrubým porušením vlastných stanov.