Rumunská štátna prokuratúra zaviedla vyšetrovanie proti Ursule von der Leyen

22.10.2021 23:11

Rumunská štátna prokuratúra začala vyšetrovať akým spôsobom boli zaobstarané vakcíny proti Covidu a zároveň nariadila zatvorenie očkovacích centier v krajine a odôvodnila to tým, že občania odmietajú vakcíny, ktoré boli len núdzovo pripustené.

Ako už viaceré média pred časom oznámili, tak EÚ nariadila prešetrenie tajných rozhovorov šéfky Európskej Komisie Ursule von der Leyen s Albertom Bourlom obchodným riaditeľom Pfizera o nákupe vakcín.

Európsky ombudsman vyzval von der Leyen, aby vysvetlila, prečo sa zdráha vydať SMS-ky, ktoré si s Bourlom vymieňala počas dní, keď s ním rokovala o nákupe a dodávke korona vakcín.

Európska komisia je povinná mať trvale zaznamenané všetky dôležité informácie týkajúce sa politických a finančných tém a do toho spadá aj dodávka vakcín.

Teraz  rumunský Protikorupčný Úrad DNA oznámil, že bude prešetrovať okolnosti, za akých Rumunsko zakúpilo vakcíny, ktoré s Pfizerom dohodla pre EÚ  práve Ursula von der Leyen.  Rumunská prokuratúra vychádza z toho, že bolo z nich nakúpené úplne zbytočne značne nadmerné množstvo. Prečo a z akého dôvodu?

Ak von der Leyen nechce dať k nahliadnutiu vyšetrujúcim  orgánom zmienené SMS-ky, tak jediný možný dôvod tohto jej konania je ten, že niečo utajuje, niečo čo je pre ňu veľmi kompromitujúce. Môže to byť všeličo, pričom je však veľmi pravdepodobné, že tu ide o korupciu.  

Je aj von der Leyen súčasťou takej korupcie? Alebo len kryje niekoho? V Nemecku sa v súvislosti s koronou už obohatili niekoľkí politici.

Valeriu Gheorghita šéf Nacionálnej očkovacej kampane v Rumunsku povedal, že nákup vakcín Rumunskom bol realizovaný Európskou Komisiou.

Rumunská štátna prokuratúra oznámila, že vyšetrovanie bolo zavedené preto, že existujú indície poukazujúce na to, že v súvislosti s nákupom  vakcín pre Rumunsko prišlo k zneužitiu moci za účelom získania osobných výhod.