Rôzni "opeľovači" obľubujú rôzne farby kvetov

24.02.2015 11:52

Vtáci i hmyz, ktorí roznášajú peľ kvetov, a tak sa starajú o ich potomstvo, majú rôznu farebnú záľubu a niekedy dokonca vyhľadávajú aj zápach . Napríklad červenú farbu kvetov obľubujú kolibríci. Tí žijú prevažne v dážďových lesoch a tam opeľujú kvety. Existujú rastliny, ktoré kvitnú v noci a ich kvety majú bielu farbu, aby prilákali nočných motýľov. Včely uprednostňujú viaceré farby - predovšetkým žltú, fialovú a modrú.

Svet očami včiel

Včely i motýle vidia a vnímajú svoje okolie celkom inakšie ako ľudia. Svojimi očami - ktoré sú veľmi komplexné, zložené oči, z veľkého množstva malých očiek, tzv. faciet -  zachytávajú aj svetlo v ultrafialovom rozsahu. Preto vidia aj také farby, ktoré my pociťujeme len ako teplo (každé žiarenie je zároveň aj žiarením, ktoré má určitú teplotu) a každú farbu, ktorú vidíme my, vidia trochu inakšie - intenzívnejšie.


Hoci včely, motýle a čmeliaci obľubujú kvety s rôznymi farbami, tak tmavohnedé kvety, nenavštívia nikdy, lebo tieto farby nevnímajú. Hnedé kvety existujú tiež, i keď len extrémne zriedkavo. Tieto ale nie sú odkázané na opeľovanie hmyzom. V ich prípade vykonáva túto prácu vietor.


Existujú aj také druhy kvetov, ktoré lákajú celkom špeciálnych návštevníkov a síce tie druhy múch, ktoré obľubujú staré, pokazené a rozkladajúce sa mäso a ktoré kladú svoje vajíčka na huby. A ak sa rastliny takto "maskujú" a naviac aj produkujú nepríjemný zápach, podobný skazenému mäsu, tak ich vedia úspešne prilákať a o ich návštevu majú postaranéa tým aj o opeľovanie.